Antitusici (Antitussive)

antitussive

Antitussive  Plants:  634 Chemicals: 62Plant #ppt Spisak po količini jedinjenja Boldirano – matične tinkture Biljne Alhemije
Glycyrrhiza glabra, Papaver somniferum, Althaea officinalis, Lagenaria siceraria, Daucus carota, Arctostaphylos uva-ursi, Rosa canina, Prunus dulcis, Abrus precatorius, Ficus carica, Helianthus annuus, Solanum melongena,  Linum usitatissimum,  Solanum tuberosum, Spondias dulcis, Cucurbita spp, Vaccinium vitis-idaea,  Malus domestica, Prunus armeniaca, Elettaria cardamomum, Chimaphila umbellate, Prunus persica, Prunus domestica, Crotalaria juncea, Plumeria acutifolia, Musa x paradisiacal, Viburnum opulus, Monarda punctata, Rosa rubiginosa, Monarda fistulosa, Thymus vulgaris, Punica granatum, Peumus boldus, Pyrus communis, Cyperus rotundus, Pistacia vera, Mentha x piperita, Eucalyptus globules, Lycopersicon esculentum, Ipomoea batatas, Trachyspermum ammi, Arbutus unedo, Pycnanthemum loomisii, Satureja montana, Pisum sativum, Tamarindus indica, Actinidia chinensis, Pycnanthemum nudum, Artemisia cina, Ephedra sinica, Abelmoschus esculentus, Laurus nobilis, Platycodon grandiflorum, Origanum majorana, Salvia triloba, Allium cepa, Zea mays, Psidium guajava,  ….
Antitussive  Plants:  634 Chemicals: 62Plant #ppt Spisak po broju jedinjenja Boldirano – matične tinkture Biljne Alhemije
Papaver somniferum, Achillea millefolium, Glycyrrhiza glabra, Eschscholzia californica, Malus domestica, Origanum vulgare, Rosmarinus officinalis, Salvia officinalis, Teucrium polium, Acinos suaveolens, Apium graveolens, Artemisia annua, Eucalyptus globules, Houttuynia cordata, Hypericum perforatum, Mentha spicata, Ocimum basilicum, Ocimum tenuiflorum, Thymus serpyllum, Zea mays, Arctostaphylos, Argemone Mexicana, Artemisia dracunculus, Brassica oleracea var. capitata, Calamintha nepeta, Carum carvi, Chrysanthemum  parthenium, Coriandrum sativum, Crataegus laevigata, Crataegus rhipidophylla, Daucus carota, Fagopyrum esculentum, Foeniculum vulgare, Glaucium flavum, Glechoma hederacea, Hyssopus officinalis, Mentha x piperita, Menyanthes trifoliate, Micromeria congesta, Micromeria fruticosa, Micromeria myrtifolia, Monarda citriodora, Monarda punctata, Myristica fragrans, Nepeta racemosa, Ocimum gratissimum, Origanum minutiflorum, Origanum onites, Origanum sipyleum, Papaver bracteatum, Peumus boldus, Piper nigrum, Rhododendron dauricum, Satureja cilicica, Satureja cuneifolia, Satureja hortensis, Satureja montana, Sorbus aucubaria, Tanacetum parthenium, Teucrium cyprium, …

Izvor: Dr. Dzejms A. Djuk (Dr. James A. Duke)

 

Prirodni antitusici

U lečenju i ublažavanju suvog kašlja koristimo prirodne antitusike. Oni deluju na čulne receptore u grlu uz pomoć svojih sastojaka – mukopolisaharidnih sluzi. Te sluzi oblažu sluznicu i štite disajne puteve od nadražaja.

Slez
Pod pojmom slez razlikujemo dve različite biljke .- beli slez (Althea officinalis) i crni slez (Malva sylvestris).

To su dve različite biljke, ali spadaju u istu porodicu Malvaceae i sadrže slične aktivne sastojke – mukopolisaharidne sluzi. Beli i crni slez potiču iz Azije i južne Evrope, ali danas se mogu naći u svim predelima umereno-kontinentalnog pojasa. Crni i beli slez poznati su u evropskoj medicini i farmaciji još od vremena drevnih Grka i Rimljana.Od belog sleza koristi se koren (Altheae radix), dok se od crnog sleza koriste listovi i cvetovi (Malvae flos). Svi ti delovi tih dveju biljaka sadrže velike količine sluzi, a macerat koji sadrži sluzi crnog ili belog sleza naziva se mucilaginozum. Te sluzi su građene od određenih ugljenih hidrata. One imaju umirujući efekat na suvi kašalj jer oblažu sluznicu blokirajući kontakt iritansa i receptora koji u centar za mozak šalju nadražaj na kašalj. Takođe, macerat korena belog sleza i macetar listova i cvetova crnog sleza imaju i antiinflamatorno delovanje ublažavajući upalu respiratornih puteva. Beli i crni slez dolaze u obliku čajeva i sirupa za ublažavanje suvog kašlja kod upale grla i za ublažavanje suvog iritantnog kašlja kod prehlada. Osim toga mogu se koristiti i za ublažavanje iritacija sluznice želuca kod gastritisa i peptičkih bolesti. Nuspojava nema, kao ni ograničenja upotrebe.

Bokvica
Duglisna bokvica, muska bikvica (Plantago lanceolata) spada u porodicu Plantaginaceae. Raste po livadama širom Evrope, zapadne i centralne Azije. To je niska, zeljasta biljka, ne izraste više od 40 cm. U farmaciji se koristi list uskolisnog trpuca. Kao i slez, sadrži mukopolisaharidne sluzi. Osim toga sadrži još tanine, iridoidne glikozide, flavonoide i fenolne karboksilne kiseline. Aglikon jednog od njegovih iridoidnih glikozida, aukubigenin, i laboratorijskim ogledima se pokazao kao baktericid. Nazalost, takvo svojstvo se gubi grejanjem, pa klasični čaj od listova bokvice nema delovanje na bakterije, nego se listovi moraju macerirati hladnom vodom kako bi se sačuvao antibakterijski efekat. Dakako, većina preparata ili čajeva grejanjem gubi baktericidni efekat zbog grejanja.
Bokvica se koristi za lečenje i ublažavanje suvog kašlja koji nastaje kao posledica infekcija i iritacija u disajnim putevima. Uskolisni trputac dolazi u obliku čajeva, a najpopularniji oblik jest sirup od bokvice, često korišćeno sredstvo za ublažavanje suvog kašlja, pogotovo kod male dece. Što se tiče ograničenja i nuspojava, kod preparata na bazi uskolisnog trpuca nisu primećene nikakve nuspojave, a nema ni ograničenja upotrebe.

Islandski lišaj
Islanski lišaj (Cetraria islandica, Lichen islandicus) biljka je koja se tradicionalno upotrebljava u lečenju upala grla i prehlada. Spada u primitivnije biljne oblike, porodica Parmeliaceae. Raste od Arktika sve do alpa i do Kavkaza, a može se naći u u južnoj Evropi. U nordijskim zemljama islanski lišaj je bio važna namirnica i za ljude i za životinje. Medicinski se najpre koristio na Islandu. Islandski lišaj sadrži mukopolisaharidne sluzi kao što su lihenin i izolihenin, lihenske kiseline gorkog ukusa kao što su cetrarin, fumarprotocetrarinska kiselina, te alifatski lakton protolihesterinična kiselina.
Sluzi deluju tako da oblažu sluznicu respiratornih puteva ublažajući refleks na kašalj. Takođe, postoje istraživanja koja govore da bi islandski lišaj mogao pokazivati antimikrobno i imunostimulatorno delovanja, mada to nije nesumnjivo dokazano.
Preparati od islandskog lišaja koriste se za lečenje i ublažavanje simptoma suvog kašlja kod upala grla. Dolazi u obliku ekstrakata, tinktura, a ponajviše u obliku vrlo popularnog sirupa. Takođe, sve se češće koriste pastile sa ekstraktom islandskog lišaja. Za sada nisu primećene nikakv nusupojave, a nisu poznate ni ograničenja upotrebe.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

 

Antitusici su lekovi koji ublažavaju i/ili blokiraju refleks kašlja. Kašalj je prirodni refleks, a manifestuje se kao naglo izbacivanje vazduha iz pluća s ciljem izbacivanja suvišnog materijala iz respiratornih puteva.

Centar za kašalj nalazi se u mozgu, a stimuliše se nervima čiji su završeci ispod površinskog sloja respiratornih puteva. Ako je površinski sloj iz nekog razloga oštećen ili se ljušti u oporavku bolesti, završeci nerava se nadražuju, signal putuje u mozak koji šalje refleks na kašalj. U trenutku kašlja vazduh koji izlazi iz pluća postiže brzine do 250 km na sat što je brzina vetrova u uraganu. Nerve mogu nadražiti i hladan vazduh, vežbanje ili nagli napad emocija. Kašalj može izazvati i hemijski iritans kao što je sumporni dioksid, ozon, azotni oksidi, hlor, dim, smog. Osim toga, neki lekovi kao što su ACE inhibitori koji se koriste za lečenje povišenog krvnog pritiska izazivaju oslobađanje bradikinina koji iritira disajne puteve i izaziva kašalj. Tada kašalj spada u nuspojavu leka, u ovom slučaju, ACE inhibitora. Kašalj može izazvati i opstrukcija u plućima – npr, kod pacijenata koji pate od uznapredovalog raka pluća ili bronha dolazi do jakog i neprestanog suvog kašlja.
Lekovi za blokadu refleksa kašlja nazivaju se antitusici. Koriste se u situacijama kada je kašalj neproduktivan, tj. suv i izaziva nepotrebnu iritaciju sluznice. Takav simptom je izuzetno neugodan za pacijenta.
U ublažavanju kašlja možemo delovati na dva načina
zaštitom respiratornih puteva tečnošću koja oblaže disajne puteve i smanjuje kontakt iritansa sa sluznicom (sirup od belog sleza ili islandskog lišaja). Time se blokiraju receptori koji u centar za kašalj u produženoj moždini šalju nadražajne signale koji dovode do kašlja.
blokadom refleksa kašlja antitusicima koji deluju na centar za kašalj u mozgu, a tu razlikujemo:
– opioidne antitusike (morfin, kodein, etilmorfin, dihidrokodein, hidrokodon, dekstrometorfan, folkodin, noskapin, glaucin)
– neopioidne antitusike (butamirat, pentoksiverin, pipazetat).

 

Ostavite odgovor

vrh