Tuina

Tui-na-Tuina-An-Mo-Tuina-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-Alternativa-Metode-dijagnostike-lecenja

TUINA

 

Tuina je važan deo Kineske tradicionalne medicine.

U jednoj od najčuvenijih kineskih knjiga Huang Di Nei Jing (2300 god pre nove ere) spominje se kao jedna od pet glavnih metoda u tretmanu pacijenta.

Danas se smatra da je Tuina organizovana i sistematično razvijena forma masaže.

Prevedeno na naš jezik, reč Tuina se sastoji od reči tui-pritisnuti i na-zgrabiti, stegnuti rukom.

Naime, to su nazivi dva od mnogobrojnih pokreta koji se koriste.

Sve teorije koje važe u Kineskoj tradicionalnoj medicini se primenjuju i ovde, a najvažnije su Teorija meridijana i kolaterala kao i Teorija Ći (Qi) (bazična supstanca od koje smo sačinjeni).

Povreda ili bolest dovode do blokade i ometaju tečan protok ći-ja i krvi.

Svaka stagnacija u protoku energije kao rezultat ima bol.

Kod Tuine, primenom odgovarajućih pokreta (prsta, šake, ruke, lakta, stopala…) masiraju se meka tkiva tela (mišići i tetive) i stimulišu odgovarajuće akupunkturne tačke.

Na taj način se obezbeđuje nesmetan i neprekidan tok ći-ja kroz meridijane i kolaterale i ubrzava se izlečenje.

Tuini prethodi razgovor sa pacijentom (anamneza), pregled pulsa i posmatranje jezika.

Masaža se najčešće radi preko garderobe.

Jedan tretman može trajati od 20 do 60 minuta u zavisnosti da li se tretira celo telo ili njegov jedan deo. Za to vreme, doktor Tuine će primeniti od 10 do 15 različitih manipulacionih tehnika.

Radi dobijanja boljih rezultata, ovom metodu se mogu pridružiti tretman čašama (korišćenje vakuum čaša gde se putem negativnog pritiska poboljšava cirkulacija odgovarajuće regije), guasha (takozvano grebanje, struganje) ili moksibustija (primena mokse –aplikovanje toplote ).

Ishod je bolji ako se nakon tretmana aplikuju specijalna ulja načinjena od kineskog lekovitog bilja.

Vrlo često masaža može da prethodi tretmanu akupunkture.

 

Tuina uključuje primenu raznovrsnih pokreta  glađenja, pritiska, lupkanja, gnječenja, vibriranja, udaranja i dr., u zavisnosti od svakog pacijenta pojedinačno; može se koristiti ili lak pritisak ili jača masaža dubokih tkiva, ali je uglavnom pritisak jači u odnosu na klasične masaže.

Tretman se obično ponavlja par puta.

 

Danas se Tuina primenjuje u lečenju mnogih stanja kao što su: određeni mišićno-koštani poremećaji (ukočenost, spazam, zapaljenje, bol), disajni, lokomotorni i poremećaji varenja, menstrualne tegobe, reproduktivni poremećaji, sportske povrede, glavobolja, sinuzitis i dr.

Tuinom se mogu tretirati gojaznost, stresom izazvani emocionalni problemi, hroničan umor, starenjem izazvane promene kod muškaraca i žena.

Poseban deo je Tuina dece i sve češće je primenjivana jer ima dobre rezultate.

 

Tuina nema neželjenih efekata, mada se kao posledica tretmana kod nekih pacijenata može pojaviti učestalije mokrenje, osećaj lakoće celoga tela, ili pojava lakih modrica na mestima koja su bila pod jačim pritiskom.

Posle tretmana pacijent se može osećati pospano.

Postoje određena stanja kada je kontraindikovano koristiti Tuinu.

Veoma jaku i duboku masažu tkiva i manipulaciju zglobovima ne treba primenjivati kod osobe koja ima osteoporozu, kada postoji infekcija tkiva i otvorene rane.

Ne izvodi se na na abdomenu gravidne žene ili tokom menstruacije i ne koristi se u tretmanu tuberkuloze i malignih tumora.

U tom slučaju se mogu koristiti distalne akupunkturne tačke.

Danas je Tuina priznata kao metod lečenja od Svetske Zdravstvene organizacije.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Ostavite odgovor

vrh