ULJE SEMENKI GROŽĐA Vitis vinifera semen Oleum

ULJE SEMENKI GROŽĐA Vitis vinifera semen Oleum

ULJE SEMENKI GROŽĐA Vitis vinifera semen Oleum

100 mL 240,00

ULJE SEMENA GROŽĐA
hladno presovano, nerafinisano

Grožđe (Vitis vinifera) je poznato još iz vremena Kamenog doba. Ubraja se u jednu od najranije kultiviranih voćaka. Uzgaja se i oplemenjuje već hiljadama godina. U antičko doba su ga uzgajali Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani.

Ulje semena grožđa je nerafinisano ulje dobijeno postupkom hladnog ceđenja sirovih semenki grožđa na savremenim pužnim presama. Bogato je omega 6 masnim kiselinama, koje naše telo ne može da proizvede, a koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa. Učestalom upotrebom ulje semena grožda može sniziti nivo lošeg LDL holesterola i triglicerida a povećati dobar HDL holesterol, što umanjuje mogućnost srčanog udara. Ulje semena grožda bogato je antioksidansima i vitaminom E. Omiljeni je sastojak u kozmetičkim proizvodima namenjenim oštećenoj koži ili koži izloženoj stresu, jer poseduje regenerativne sposobnosti koje omogućuju bolje funkcionisanje procesa hidratacije. Pomaže koži da zadrži normalnu strukturu epitelnih, kao i nervnih ćelija, tako što podržava membrane ćelija. Naročito je delotvorno za obnavljanje kože oko očiju. Pokazalo se efikasnim u nezi strija, a koristi se i kao podloga u aromaterapiji.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa I ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Blagotvorno dejstvo ulja semena grožđa na zdravlje je mnogostruko:

reguliše nivo HDL i LDL holesterola
jača krvne sudove
snižava krvni pritisak
smanjuje mogućnost od nastanka krvnih ugrušaka
regeneriše kožu
ublažava opekotine od sunčanja
Sastav: ulje semena grožđa 100%

Upotreba:
Terapijski, po savetu lekara: Prve 2 nedelje piti 50 do 75 mL dnevno; kasnije nastaviti sa 15 do 30 mL dnevno.

Za upotrebu spolja: po potrebi, naneti više puta dnevno i blago umasirati.

Preventivno: Piti 15 do 30 mL dnevno.

U ishrani: Zahvaljujući svom specifičnom ukusu često se koristi kao salatno ulje i u majonezu. Kalorična vrednost ovog ulja slična je drugim jestivim uljima, ali kako su potrebne manje količine, može se primeniti u dijetama.

Ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze.

Preparat ne treba da koriste osobe osetljive na sastojak preparata.

Nisu uočene kontraindikacije pri dužoj upotrebi.

Pakovanje:
100 mL, 250 mL, 500 mL,

Opis: Viskozno ulje, po sastavu slično ulju suncokreta. Sadrži proantocijanidine, jedinjenja koja su izuzetno aktivni antioksidansi. Ovi hvatači slobodnih radikala su 20 puta jači od vitamina C i 50 puta jači od vitamina E. Ulje sadrži 76% esencijalnih masnih kiselina (linolne) i 1% esencijalne omega-3 masne kiseline. Sadrži i 80-120 mg/100 g prirodnog vitamina E. Bledo žuta do zelenkasta tečnost, slabog mirisa. Ulje je rastvorljivo u alkoholu, nerastvorljivo u vodi.

INCI ime: Vitis Vinifera Seed Oil

CAS: 8024-22-4

Delovanje na kožu: Proantocijanidini pomažu regeneraciju kože, jer se vezuju sa kolagenom, štite ga od napada slobodnih radikala i sprečavaju njegovo umrežavanje. Vezuju se za enzim kolagenazu koja razgrađuje kolagen i tako ga inhibiraju. Pomažu delovanje vitamina C u sintezi novog kolagena. Jačaju kapilare i arterije, tako da se koriste kod kuperozne kože i kod proširenih vena. Smanjuju otoke, popravljaju cirkulaciju i ubrzavaju regeneraciju oštećene kože. Pored proantocijanidina, značajno je i prisustvo esencijalnih masnih ksielina. Poznato je da linolna kiselina smanjuje transdermalni gubitak vlage, reguliše funkciju lojnih žlezda i povećava respiratornu aktivnost kože. Kožu čini elastičnom, mekom i propustljivom.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Koristi se u koncentraciji do 100 % (može se koristiti čist i kao ulje za masažu). Može se koristiti u širokoj paleti kozmetičkih proizvoda: kreme, losioni, toneri, kupke i ulja za masažu, proizvodi protiv starenja, proizvodi za negu kože i usana, proizvodi dekorativne kozmetike.

Za spoljašnju primenu.

vrh