NEVENOVO ULJE OLEUM CALENDULAE Calendula officinalis patelis maceratum oleosum

NEVENOVO ULJE OLEUM CALENDULAE Calendula officinalis patelis maceratum oleosum

NEVENOVO ULJE OLEUM CALENDULAE Calendula officinalis patelis maceratum oleosum

Opis: Ulje se dobija iz latica cveta (latinski naziv Calendula officinalis patelis) postupkom maceracije. Latice se potapaju u odgovarajuće ulje, a zatim se dobijena tečnost razblažuje u biljnom ulju, čime se dobija proizvod koji zadržava sve lekovite sastojke latica. Poznato je da je ulje nevena jedan od najvažnijih biljnih ulja za negu kože. Glavni sastojci ulja su flavonoidi, a osim njh sadrži i karotenoidne boje, kao i masna i etarska ulja.

INCI ime: Calendula Officinalis Flower Oil

CAS: 84776-23-8

Delovanje na kožu: Neven se vekovima koristi u nezi kože. Odlično je sredstvo za oporavak suve kože – pomaže koži da povrati i zadrži vlažnost, istovremeno je čini mekom i nežnom. Naročito je pogodno kod ispucale i oštećene kože, pošto umiruje iritaciju, ubrzava zarastanje. Ulje je bogato antioksidansima, jedinjenjima koja aktivno učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci za ubrzano starenje kože.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Danas se ulje nevena koristi u izradi mnogih kozmetičkih proizvoda, često kao osnov za losione, masti, kreme, sredstva lične higijene, u aromaterapiji. Takođe se dodaje i u razne prirodne meleme za zarastanje rana i protiv opekotina. Ulje čini kožu nežnom i glatkom, čini bore manje uočljivim, a može ublažiti i pege i druge ožiljke (na primer, od akni). Koristi se i za masažu.

Latinski naziv i familija: Calendula officinalis L. (Asteraceae)

Kao lekoviti deo biljke koristi se: svež i osušen cvet (Calendulae flos)
Hemijski sastav : Cvet nevena sadrži 2-4% saponozida (kalendulozid), min. 0,4% flavonoida, triterpenske alkohole i druge terpenoide, poliacetilene, polisaharide, etarsko ulje, gorke sastojke, karotenoide, kalendulin

Upotreba: Aktivni sastojci nevena deluju protivupalno, antiseptično, ublažuju grčeve, deluju na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, polisaharidi deluju imunostimulišuće. Ekstrakt nevena pokazuje i citostatičku i antitumorsku aktivnost.

U narodnoj medicini se koristi: U terapiji čira na želudcu i dvanaestoplačnom crevu, kod poremećaja menstrualnog ciklusa i kod bolnih menstruacija, kod hemoroida, proširenih vena, ekcema i upalnih procesa na koži.

vrh