BRILLIANT GREEN – ZELYONKA – Solutio Viridis Nitentis Spirituosa, 1% skin solution

BRILLIANT GREEN – ZELYONKA – Solutio Viridis Nitentis Spirituosa, 1% skin solution

Preparat izrađen po originalnoj ruskoj recepturi.

Бриллиантовый зеленый

 

Malo kućnih lijekova postoji bez zelenila – poznatih iz djetinjstva i jeftinih antiseptika, s kojima se susreću čak i novorođenčad, koja se tim rješenjem liječe s lagano vezanim pupkom. Kao što to često biva sa svakodnevnim stvarima i pojavama, ne razmišljamo o njegovom nastanku i drugim „tajnama“. A u međuvremenu, mora postojati neko objašnjenje zašto se kaustična tekućina u mjehuriću s ponosom naziva „dijamantsko zelena“, zašto se ne koristi u inozemstvu i koja je razlika između nje i joda?

Ali krenimo redom.


Kako je otkrivena zelena formula?

William Henry Perkin

Sredinom 19. vijeka u Londonu, mladi naučnik William Perkin očajnički je pokušavao stvoriti lijek za malariju. Hemičarka je provodila razne eksperimente na katranu iz uglja, destilirajući ga, sublimirajući i jetkanje kiselinama. Kao rezultat jednog od pokušaja, Perkin je otkrio trajnu supstancu ljubičaste boje koja se nije mogla ukloniti s odjeće tokom pranja, a koju je izumitelj krštavao „Movine“ u čast cvijeta malveje. Nastavio je eksperimente, odustajući od pokušaja da spasi svijet od bolesti, a bio je u mogućnosti da sintetiše mnoga druga organska jedinjenja – katran, koji se naziva i anilin, bojila: od žutog rivanola i fuksina maline do plave, ljubičaste, crne – i, na kraju, zelene, koja Danas kupujemo u ljekarnama. Proizvodnja ovih boja podigla se na industrijski nivo kada je izumitelj otvorio vlastitu tvornicu, čiji su proizvodi lako zamijenili prethodno korištena prirodna bojila – kohineal, indigo i druga skupa jedinjenja koja nisu u mogućnosti dati stvarno trajan učinak.

Uprkos očiglednom odstupanju od prvobitno planiranog kursa, apotekar je i dalje dao doprinos u području medicine. U početku su anilinska bojila korištena za poboljšanje vidljivosti pripravaka mikroorganizama pod mikroskopom, za koje su obojena – međutim, liječnici su otkrili da su upravo te boje dovele do smrti eksperimentalnih mikroba. Konačno su počeli da se koriste kao antiseptici u hirurškim operacijama, porođaju, raznim ozljedama, kao i za čišćenje medicinskih soba, alata i ruku medicinskog osoblja. To je podrazumijevalo značajno smanjenje smrtnosti kao posljedice sepse, zbog čega je William Perkin naknadno dobio titulu viteza i porijeklom iz porodice jednostavnog graditelja, postao časni sir.

Zašto je „dijamantno“ zeleno?

Izvinite, šta je ovaj „dijamant“ u uobičajenim zelenim stvarima? Uho je naviknuto na skromnije epitete – i gde god to ode „malahit“ zeleno – slično je zelenki u sastavu. Kao i uvek, za sve je kriv „oštećeni telefon“. Da bi se dobila farmaceutska otopina, zeleni kristali sa zlatnim sjajem rastvaraju se u alkoholu, što se na latinskom jeziku naziva „viridis nitentis“ ili „sjajno zeleno“. Prevodeći na francuski, farmaceuti su morali upotrijebiti riječ „briljant“ – stvarni analog „sjajan“. A već kada su ga prevodili sa francuskog, bez mnogo promišljenosti, lekari su ruski govorili da su supstancu prozvali „dijamantsko zeleno“. To je cijela tajna.

Zašto u inostranstvu nema zelenaša?

Začudo, činjenica je: u inostranstvu nećemo naći zelene stvari ni u ljekarnama, niti u medicinskim ustanovama. Zapravo, on i dalje cvjeta samo u zemljama ZND-a, gdje se djeca koja se „viđaju“ smatraju sasvim normalnim. Postoje dvije komplementarne verzije odgovora na pitanje: kako stranci žive bez toliko potrebnog lijeka?

Prvi razlog:   Za zapadnu medicinu nije važna samo učinkovitost, već i estetska strana liječenja. Malo uglednih ljudi u Europi i Americi mogu si priuštiti da šetaju ulicom i odlaze na posao, obojeni fuksinom ili zelenom bojom – zašto još jednom skrenuti pažnju na svoje zdravstvene probleme? Uostalom, mnogo ranije od naše, promijenili su bijelu mrlju u nijansu kafe – tako da to nije bilo primjetno. Ukratko, za udobnost pacijenata, „vojna medicinska boja“ na zapadu uspešno zamenjuje bezbojnu tečnost Castellani sa sličnim dejstvom, Mercurochrom, različite masti sa antibioticima i mešavinu betadina (jodnog jedinjenja) sa šećerom.

Drugi razlog: Zapadna medicina se temelji na principu „dokaza“, odnosno zahtijeva upućivanje na kliničke studije bilo kog lijeka. Zielonka je izmišljena mnogo prije vremena kada je uveden ovaj princip, a pošto je s komercijalnog stajališta apsolutno neisplativo provoditi vrlo skupe testove za stari lijek, lakše ga je potpuno napustiti i izmisliti košaricu i košaricu analoga zaslađenih reklamama. Stoga, mehanizam molekularnog utjecaja zielonke na tijelo do danas ostaje samo hipotetički, kao i pretpostavka o njegovoj mogućoj toksičnosti, pa čak i kancerogenosti. Niko se ne obavezuje ni da dokaže ni opovrgne ovu teoriju.

 


Šta odabrati – zielonku ili jod?

U konceptu petogodišnje puti sa uvijek isprekidanim koljenima da je jod, onaj zeleni, isti: obojica nisu baš ugodni zbog sadržaja alkohola, iako je neophodan. Ali kako sigurno odrediti kada treba uzeti smeđu teglu, a kada – zelenu bočicu? Ovdje se moramo naoružati elementarnim idejama o učinku koji stvaraju i lijekovi i o njihovim razlikama.

Ako je s jodom sve manje ili više jasno, što je također poznato iz periodične tablice – izvor je morskih algi – onda je situacija s „dijamantsko zelenom“ nešto drugačija. Hemijsko ime rezultirajuće otopine je Bis (p-dietilamino) trifenilhidrokarbinol oksalat, s bruto formulom C29H33O4N2. Kako hemija nije laka za sve, recimo jednostavnija: prilično jednostavan sastav uključuje vodu, etanol i, naravno, „sjajno zeleno“. Zelenka je brzo djelujući antiseptik koji je efikasan u borbi protiv stafilokoknog aureusa (Staphylococcus aureus), bakterije difterije (Corynebacterium diphtheriae) i gram-pozitivnih bakterija, ali manje moćan od joda. Osim toga, zielonka ne isušuje kožu, pa se koristi u liječenju osjetljive i osjetljive kože novorođenčadi, kao i u liječenju malih površina, ogrebotina ili posjekotina.

Ali otopina joda ne nanosi se na oštećenu kožu: mora se koristiti za dezinfekciju kože oko rana, za sušenje ili dotok krvi u meka tkiva (u slučaju modrica, uganuća, modrica). Da bi to postigli, obično crtaju jodnu rešetku, a inventivnim naravi ponekad ne smeta postavljanje vedrije slike, mada, to ne utječe na proces liječenja.


Zanimljive činjenice o Zelenki:

 • Zanimljivo je da u sovjetskom zločinačkom okruženju postoji izraz „umazati (nečije) čelo zelenilom“, što je u početku značilo pogubljenje (smrtna kazna), a kasnije i jednostavno ubistvo (upotrebom vatrenog oružja). Taj je izraz nastao u vrijeme staljinističkih represija, kada je zatvoreniku u stomaku ili mrtvom zarobljeniku napisao zelenku na bedru. Stoga je u početku postojao izraz: „mazati nogu zelenilom“, a kasnije su počeli govoriti o „čelu“, iako čelo nije imalo nikakve veze s pisanjem broja zelenilom.
 • Za bijele štakore postoji smrtonosna doza sjajno zelene boje. Dovoljno im je dati 0,05 g / kg.
 • U mnogim baktericidnim malterima, zelena boja se koristi kao impregnacija.
 • Zelenka je sposobna da suzbije rast antena jagoda i jagoda. Zbog toga se koristi u sastavu lijeka „Zar-2″, koji se koristi u ovoj industriji.
 • Formula Zelenke: C27H33N2 * HC2O4 * H2O. Ovo je prije svega umjetno bojilo.
 • Liječnici često preporučuju podmazivanje velikih rana jodom, a ne dijamantskom zelenom. To čine jer na koži ne ostavlja ožiljke, za razliku od joda koji jako isušuje kožu, a potom ih produžuje uz dužu upotrebu. Zbog toga se preporučuje u liječenju ogrebotina i sitnih rana. No, grinden je blaži antiseptik, ne isušuje kožu i pomaže zacjeljivanju rana.
 • Mnogi oglašivači koriste rješenje sjajne zelene boje na prezentacijama, uvjeravajući potencijalne kupce da „mogu čak i ukloniti zeleno“. Međutim, obično se na takvim događajima koristi najslabije rješenje, jer je mogućnost ljekarni gotovo nemoguće isprati odmah.
 • Najefikasniji lijek koji pomaže u izliječenju od boginje su iste zelene stvari. Do sada, nijedan lijek se nije bavio ovom bolešću kože poput nje.

Kako ukloniti zeleno

Sa površina kao što su drvo, plastika i metal, trlja se alkoholnom otopinom. Uklanjanje iz tkiva vjerovatno je najteže. Najefikasniji način je jedan: krpu treba obilno navlažiti, prekriti sredstvom za čišćenje ili prahom, pretvoriti u pastu, ostaviti tako 30 minuta. Morate ukloniti zamrznutu mrlju rukom, čestim pokretima trljanja.

Latinsko ime:Viride nitens
ATX kod:   D08AX
Aktivna supstanca:
tetraetil-4,4-diaminotrifenilmetan oksalat
Proizvođač:Yaroslavskaya
Kirov, Ivanovo, Omsk, Kemerovo,
Rostov, Moskva FF, Samaramedprom; Rusija
Uvjet odmora iz ljekarne:   Preko šanka

Sjajna zelena je proizvod poznati kao briljantna zelena, koji se koristi za dezinfekciju rana. Osnova je anilinska boja.Lijek učinkovito ubija gram-pozitivne mikroorganizme, ima fungicidni učinak, štiteći od niza sojeva patogenih gljivica. Za liječenje rana, ogrebotina, ogrebotina, drugih oštećenja kože obično se koristi 1% otopina sjajno zelene boje. Također u ljekarnama ovaj alat možete pronaći i u drugim oblicima.

INDIKACIJE ZA UPOTREBU

Dijamantno zelena koristi se u sledećim slučajevima:

 • Potreba za saniranjem otvorenih rana na koži
 • Liječenje posttraumatičnih ožiljaka i ožiljaka, postoperativnih šavova
 • Liječenje ugriza, kozice
 • Dodatni tretman gnojnih upala kože (furunkuloza, stafilokok, karbunkuloza)
 • Bolesti očiju (blefaritis, ječam, meibomit).

SASTAV LIJEKA

10 ml otopine proizvoda na bazi alkohola sadrži 100 mg sjajnog zelenila i etanola.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Sjajna zelena ima blagi antiseptički učinak, uništavajući gram-pozitivne mikrobe, neke patogene gljivične organizme. Njegova formula omogućuje vam da dezinficirate otvorenu ranu na koži bez oštećenja tkiva. Apsorpcija sredstva je umjerena, prisustvo etanola u sastavu daje dobru dezinfekciju. Sjajno zelena ubija aveniju stafilokoka, bakteriju difteriju i brojne druge mikrobe, a istovremeno ne isušuje kožu. Djelovanje boje stimulira regenerativne procese, pa se rane brže zacjeljuju.

RJEŠENJE
1% otopina alkohola zasićene zelene boje, blagog specifičnog mirisa alkohola. Kapacitet mjehurića je 10-25 ml, nanošenje na kožu vrši se primjenom posebnog brisa ili pamučnog tampona. Dostupan je i u epruvetama s kapljicama kapaciteta 1-10 ml, koje pružaju mjesto nanošenja bez opasnosti od mrlja u odjeći, i olovkama (markerima) kapaciteta 5 ml, koje sadrže otopinu farmakopeje. Trošak u ljekarni iznosi 10-30 rubalja za otopinu alkohola u boci, 40-70 rubalja za epruvetu s kapaljkom i 50-60 rubalja za marker. Rok trajanja alkoholne otopine je 2 godine.

PUDER

trajanja je neograničen.

DOZIRANJE I PRIMJENA

Dijamantno zelena koristi se spolja, za liječenje oštećenog područja i okolnog cijelog tkiva kože. Ponovljena primjena vrši se po potrebi, ali ne ranije od jednog dana.

TOKOM TRUDNOĆE I DOJENJA

Dijamantno zelena koristi se tokom trudnoće i tokom dojenja. Nuspojave   a negativni efekti na organizam majke i deteta nisu pronađeni. Liječnici koriste alkoholni rastvor za liječenje pupčane zone novorođenčeta. Za djecu bilo koje dobi možete koristiti sjajno zelenu boju za dezinfekciju ogrebotina, ogrebotina itd.

KONTRAINDIKACIJE

Dijamantno zeleno treba koristiti s oprezom u slučaju preosjetljivosti na bojilo ili etanol, pojave alergijskih reakcija (osip, upale sluznice, rinitis, itd.). Druge kontraindikacije za upotrebu u uputama za lijek nisu prijavljene.

MJERE SIGURNOSTI

Ne dopustite da proizvod uđe u oči, usta, respiratorni trakt. Alkoholna otopina sjajno zelene boje može uzrokovati snažne opekotine, a potrebno je odmah isprati tvar vodom.

MEĐUSOBNO INTERAKCIJE LIJEKOVA

Boja nije kompatibilna s nizom dezinficijensa, koji uključuju jod, hlor ili alkalne komponente, uključujući otopinu amonijaka. Dopušteno je zajedničko djelovanje s drugim lijekovima za liječenje rana, post-traumatičnih šavova i ožiljaka.

NUSPOJAVE

Sjajno zelena može izazvati sledeće nuspojave:

 • Iritacija kože u prisustvu alergijske reakcije
 • Sindrom boli sa preosjetljivošću na komponente alkoholne otopine ili sredstva u obliku cijevi
 • Ako supstanca upadne u oči, pojavi se jaka lakriminacija, peckanje, osećaj „peska u očima“
 • Kada su izloženi sluzokoži usta, nazofarinksa, javlja se peckanje, upaljeno grlo, koje se može eliminisati ispiranjem vodom.

O tome šta još uzrokuje peckanje u očima i kako to liječiti, pročitajte u članku: http: // site / simptomy / glaza / zhenie-v-glazah /

PREDOZIRANJE

Statistički podaci ne bilježe slučajeve predoziranja sjajno zelene boje s vanjskom primjenom. U slučaju gutanja (na primjer, ako ga je dijete pogrešno uzelo), morate odmah konzultirati liječnika: bojilo može uzrokovati ozbiljne opekotine, a komponente alkohola mogu izazvati trovanje alkoholom, pa će biti potrebno ispiranje želuca.

PRAVILA I USLOVI SKLADIŠTENJA

Dijamantno zeleno treba čuvati na suhom, tamnom mjestu, van dosega djece, gdje temperatura ne prelazi 20 stepeni Celzijusa.

ANALOZI

BACTODERM

Laboratoire Innotech International, Francuska

Cena   – od 100 rubalja

Antiseptičko dezinfekcijsko sredstvo na bazi benzalkonijum-hlorida. Lijek je dostupan u bocama od 125 i 300 ml.

Pros:

 • Širok raspon djelovanja
 • Minimalni rizik od nuspojava,

Protiv:

 • Neudobna aplikacija
 • Viša cijena.

InfaMed, Rusija

Cijena:100-300 rubalja

Antiseptik na bazi vode ili u obliku tableta, koristi se za liječenje upala, otvorenih oštećenja kože i trovanja; ima širok spektar antimikrobnih učinaka. Prema uputama moguća je i interna upotreba lijeka.

Pros:

 • Nuspojave su svedene na minimum.
 • Učinkovit je protiv većine mikroba i patogenih gljivica.
 • Bez mirisa
 • Ne izaziva iritaciju kada se nanosi.

Protiv:

 • Visoka cijena.

BioChemPharm, Rusija

Cijena:140 rubalja

Antimikrobno sredstvo svijetlo žute nijanse, guste je konzistencije i oštrog mirisa. Koristi se u liječenju otvorenih rana, šavova, upala. Može se koristiti za unutarnju i vanjsku upotrebu.

Pros:

 • Visoke performanse
 • Iscjeljujuća stimulacija
 • Dostupnost u prodaji

Sintetski preparat, anilin boja, antiseptik.

Sjajna zelena ima baktericidna svojstva, destruktivno djelujući na mikroorganizme tijekom infekcije kože i sluznice i inhibira rast kvasaca roda Candida.

ATX kôd: D08A X08. Antiseptički lijekovi.

INDIKACIJE ZA DIJAMANTSKO ZELENU

 • Zarazne bolesti oka (blefaritis).
 • Manje ozljede kože (rane, opekotine, posjekotine).
 • Virusna kožna oboljenja (herpes, kozica).
 • Kao i druge anilinske boje (,) briljantna zelena koristi se u 0,1–1% alkoholnoj otopini kao antiseptik za podmazivanje kože piodermom i drugim gnojno-upalnim kožnim bolestima koje izazivaju patogeni mikroorganizmi – folikulitis, sikoza, afte, vrenja, karbune, apscesi, streptokokni i stafilokokni impetigo itd.
 • Obrada hirurškog polja, tretiranje kože nakon operacija i povreda.

PRAVILA APLIKACIJE

Dijamantno zelena koristi se spolja u obliku 1-2% otopina alkohola i vode. Mazite oštećeno područje kože 2-3 puta dnevno.

Kožne lezije u male djece i ozljede sluznice odraslih podmazuju se 1% vodenom otopinom boje.

NUSPOJAVE

Nije identifikovano.

KONTRAINDIKACIJE

Nije instalirano.

INTERAKCIJA SA ALKOHOLOM

Sjajno zelene otopine pripremaju se etanolom.

SASTAV I OBLIK OSLOBAĐANJA

DIJAMANTNO ZELENI RECEPT

Rp .: Sol. Viridis nitentis 1% 10,0
D. S. Vanjski.
 • 1% i 2% alkoholna otopina sjajno zelene za vanjsku upotrebu, u bočicama i bočicama s kapaljkom od 10 ml, 15 ml ili 25 ml. 100 ml rastvora sadrži: sjajno zelenu – 1 g; pomoćne tvari: etilni alkohol 60%.
 • Zeleni dijamant u prahu (1 g).

Dijamantno zelena dio je lijekova koji se koriste u profilaktičku obradu kožnih ozljeda.

ROK TRAJANJA I USLOVI SKLADIŠTENJA

Sjajne otopine zelenog alkohola čuvaju se u dobro zatvorenim bočicama, daleko od izvora toplote, na tamnom mjestu. Izdaje se bez recepta.

Rok trajanja droga: alkoholna otopina sjajno zelene – 2 godine; puder nije ograničen.

SVOJSTVA

(Virid nitens) – bis- (p-dietilamino) -trifenilhidrokarbinol oksalat – sjajan kristalni prah tamnozelene boje.

ANALOZI

Brilliantgrün Dijamantno zelenilo.

Na policama ljekarni možete pronaći mnoge antiseptičke lijekove, razlikuju se po specifičnosti upotrebe, kao i u cijeni. Ali nemojte misliti da je u ovom slučaju skuplje, znači i bolje. Zapravo, mnogi jeftini lijekovi koji se koriste više od desetak godina za dezinfekciju različitih površina rana vrlo su efikasni u borbi protiv mogućih infekcija i bakterija. Danas ćemo govoriti o tako poznatom antiseptiku kao što je Zelenka. Stručnjaci to nazivaju sjajno zelenim rješenjem.

Kakav je sastav Zelenke?

Ovaj ljekoviti sastav u početku izgleda kao prah, koji se teško rastvara u alkoholu i vodi. Može se koristiti u industrijske svrhe za bojenje tkanina, drveta, lakova itd. Liječnici obično koriste alkoholnu otopinu ove tvari, čija koncentracija u aktivnoj komponenti može varirati od desetine do dva posto, a ovisi o preporučenoj dozi.

U ljekarni se dijamantsko zeleno može kupiti kao isti prah osmišljen za stvaranje vodene otopine. Uz to, proizvodi se kao alkoholna rastvora od jedan i dva posto, koja se obično temelji na 57% etanola. Ljekoviti sastav je pogodan za vanjsku upotrebu.

Prema tome, svaka staklena bočica sjajno zelene sadrži jedan ili dva grama sintetičke tvari koja se naziva dijamantsko zelena. Pored toga, sadrži do sto mililitara etilnog alkohola (57-60%).

Sada se zelenka može kupiti i u obliku takozvanog medicinskog markera – olovke. U ovom obliku postaje posebno pogodan za upotrebu, jer se ne može prskati i prosuti.

„Zelenka“ – upute za upotrebu:

Ovaj ljekoviti sastav, kao što smo već spomenuli, je antiseptik i efikasno dezinfekcijsko sredstvo. Ima izvanredan antimikrobni učinak, međutim ne može oštetiti tkiva i prodirati u njih u značajnoj količini. Sjajna zelena je pristupačna, jednostavna za upotrebu i vrlo efikasna. Zbog prisutnosti etilnog alkohola u njegovom sastavu, učinak njegove upotrebe se samo povećava.

Rastvor Briljantno zelene boje može se nositi sa Staphylococcus aureus i difterijskom bacilom. Karakterizira ga brzo djelovanje i visok stupanj djelovanja protiv gram-pozitivnih bakterija i većine patogenih gljivica.

Zelenka je blagi antiseptik, ne isušuje kožu i ne može je spaliti, osim toga podstiče regenerativne procese u tkivima.

Koje su indikacije za upotrebu Zelenka?

Zelenku vole mnogi stanovnici naše ogromne države. Odlično je sredstvo za prvu pomoć kada se nanosi na male rane, posjekotine i ogrebotine. Osim toga, ovaj antiseptik je pogodan za liječenje svježih postoperativnih i post-traumatičnih рубnih promjena. Ovaj je alat toliko siguran da se koristi čak i u liječenju male djece – novorođenčadi i novorođenčadi. Bukvalno u prvim danima života zelenka se nanosi na pupčanu ranu kako bi se postigao dezinfekcijski učinak, osušio je i ubrzao regeneracijski procesi.

U starijoj djeci ovaj se lijek obično primjenjuje na ujede insekata i vezikule koji nastaju tokom kozice. U tom slučaju, lijek ne samo da ima antiseptički učinak, već se i nosi sa svrbežom i malo suši osip.

Uputa za Diamond Green pokazuje da se ovaj proizvod može koristiti kao pomoćna terapija za korekciju gnojnih upalnih lezija na koži, uključujući furunkulozu, karbunkulozu, kao i piodermiju i lokalnu stafilokoknu infekciju.

Zelenka se može koristiti i za ispravljanje infektivnih i upalnih lezija oka. Tako se uz njegovu pomoć često liječe blefaritis (upala rubova kapaka), kao i meibomit (unutarnji ječam) i hordeolum (tradicionalni ječam). U tom se slučaju lijek primjenjuje s oprezom na kapke ili na njihove ivice.

Rješenje dijamantske zelene boje jedan je od bitnih elemenata kompleta za prvu pomoć među stanovnicima Rusije i većine zemalja ZND. Međutim, u evropskim zemljama nije prihvaćeno njegovo korištenje, zbog činjenice da zeleno lišće pacijentu daje neestetski izgled i ima nedovoljno proučen mehanizam djelovanja.

Značajke aplikacije

Rastvor dijamantsko zelene boje, za razliku od mnogih drugih antiseptika, obično se nanosi direktno na ranu. Osim toga, zdrava epiderma tretira se i u blizini mjesta lezije. Međutim, zapamtite da ne biste trebali koristiti pretjeranu količinu lijeka, jer je boja sposobna prodirati prilično duboko. To je prepun prilično duge boje kože u zelenkastim tonovima. Ponovljena primjena provodi se ako su koža i rana obezbojeni. Ako se rana potpuno zavoji, tada se liječenje provodi svakom pregradom. Interval između primjene lijeka ne smije biti manji od dvadeset i četiri sata.

Vrijedno je uzeti u obzir da se rješenje Brilliant Green ne može koristiti s individualnom netolerancijom na njegove komponente. Također, ovaj se alat ne primjenjuje na krvareće rane, sluzokože i plačne dijelove kože. Uz to, ne vrijedi kombinirati sjajno zeleno s jodom i ona dezinfekcijska sredstva koja sadrže klor i lužinu.

Sintetski preparat, anilin boja, antiseptik.

Sjajna zelena ima baktericidna svojstva, destruktivno djelujući na mikroorganizme tijekom infekcije kože i sluznice i inhibira rast kvasaca roda Candida.

ATX kôd: D08A X08. Antiseptički lijekovi.

INDIKACIJE ZA DIJAMANTSKO ZELENU

 • Zarazne bolesti oka (blefaritis).
 • Manje ozljede kože (rane, opekotine, posjekotine).
 • Virusna kožna oboljenja (herpes, kozica).
 • Kao i druge anilinske boje (,) briljantna zelena koristi se u 0,1–1% alkoholnoj otopini kao antiseptik za podmazivanje kože piodermom i drugim gnojno-upalnim kožnim bolestima koje izazivaju patogeni mikroorganizmi – folikulitis, sikoza, afte, vrenja, karbune, apscesi, streptokokni i stafilokokni impetigo itd.
 • Obrada hirurškog polja, tretiranje kože nakon operacija i povreda.

PRAVILA APLIKACIJE

Dijamantno zelena koristi se spolja u obliku 1-2% otopina alkohola i vode. Mazite oštećeno područje kože 2-3 puta dnevno.

Kožne lezije u male djece i ozljede sluznice odraslih podmazuju se 1% vodenom otopinom boje.

NUSPOJAVE

Nije identifikovano.

KONTRAINDIKACIJE

Nije instalirano.

INTERAKCIJA SA ALKOHOLOM

Sjajno zelene otopine pripremaju se etanolom.

SASTAV I OBLIK OSLOBAĐANJA

DIJAMANTNO ZELENI RECEPT

Rp .: Sol. Viridis nitentis 1% 10,0
D. S. Vanjski.
 • 1% i 2% alkoholna otopina sjajno zelene za vanjsku upotrebu, u bočicama i bočicama s kapaljkom od 10 ml, 15 ml ili 25 ml. 100 ml rastvora sadrži: sjajno zelenu – 1 g; pomoćne tvari: etilni alkohol 60%.
 • Zeleni dijamant u prahu (1 g).

Dijamantno zelena dio je lijekova koji se koriste u profilaktičku obradu kožnih ozljeda.

ROK TRAJANJA I USLOVI SKLADIŠTENJA

Sjajne otopine zelenog alkohola čuvaju se u dobro zatvorenim bočicama, daleko od izvora toplote, na tamnom mjestu. Izdaje se bez recepta.

Rok trajanja droga: alkoholna otopina sjajno zelene – 2 godine; puder nije ograničen.

SVOJSTVA

(Virid nitens) – bis- (p-dietilamino) -trifenilhidrokarbinol oksalat – sjajan kristalni prah tamnozelene boje.

ANALOZI

Brilliantgrün Dijamantno zelenilo.

 

https://modelboys.ru/bs/why-is-the-diamond-greens-so-called-the-chemist-conducted-various-experiments-on-coal-tar-distilling-it-sublimating-and-etching-with-acids.html

 

————————————————————————————————————-

Package leaflet: Information for the user
Solutio Viridis Nitentis Spirituosa, 1% skin solution
Brilliant green 10 mg/ml skin solution
Viride nitens
Read all of this leaflet carefully before you start using this medicine because it contains
important information for you.
Always use this medicine exactly as described in this leaflet or as your doctor, pharmacist or nurse
has told you.
– Keep this leaflet. You may need to read it again.
– Ask your pharmacist if you need more information or advice.
– If you get any side effects, talk to your doctor, pharmacist or nurse. This includes any possible
side effects not listed in this leaflet. See section 4.
– You must talk to a doctor if you do not feel better or if you feel worse after 5–7 days.
What is in this leaflet
1. What Solutio Viridis Nitentis Spirituosa 1% skin solution (hereinafter brilliant green) is and what it
is used for
2. What you need to know before you use brilliant green
3. How to use brilliant green
4. Possible side effects
5. How to store brilliant green
6. Contents of the pack and other information
1. What brilliant green is and what it is used for
Brilliant green has antiseptic properties. It is used to disinfect skin.
You must talk to a doctor if you do not feel better or if you feel worse after 5–7 days.
2. What you need to know before you use brilliant green
Do not use brilliant green
− if you are allergic to the active substance or any of the other ingredients of this medicine (listed in
section 6);
− if you have eczema;
− if you are concomitantly using other external medicines or cosmetics.
Warnings and precautions
Prevent the preparation from coming into contact with the eyes, mouth and mucous membranes. In the
case of contact with eyes, rinse thoroughly with water.
It is not recommended in the case of a major bleeding.
Serum, pus and other proteins may decrease the effect of brilliant green.
It may stain the clothes.
If allergic reactions occur, talk to your doctor immediately.
Brilliant green contains ethyl alcohol.
Other medicines and brilliant green
Tell your doctor or pharmacist if you are taking, have recently taken or might take any other
medicines.
Brilliant green is not compatible with anionic, oxidising, reducing substances and bentonite, which is
why the use of brilliant green with other external medicines or cosmetics is not recommended.
Brilliant green with food and drink
Food and drink do not influence the effect of the brilliant green solution.
Pregnancy, breast-feeding and fertility
If you are pregnant or breast-feeding, think you may be pregnant or are planning to have a baby,
ask your doctor or pharmacist for advice before taking this medicine.
It may be used during pregnancy and breast-feeding. There are no data on the effect on fertility.
Driving and using machines:
Brilliant green has no effect on the ability to drive or use machines.
Brilliant green contains
Brilliant green contains 96% ethanol.
3. How to use brilliant green
Always use this medicine exactly as described in this leaflet or as your doctor or pharmacist has told
you. Check with your doctor or pharmacist if you are not sure.
The recommended dose is individual, according to need.
This medicine is used externally in the case of grazes, abrasions and other light skin wounds.
Dampen the applicator with the brilliant green solution and apply on the skin wound or open wound
edges. If you feel that the effect of brilliant green is too strong or too weak, talk to your doctor or
pharmacist.
Use in children and adolescents
No restrictions.
If you use more brilliant green than you should:
In the case of localised use of brilliant green, overdose is unlikely.
If an allergic rash occurs, discontinue treatment.
In the case of ingestion, talk to your doctor immediately.
If you forget to use brilliant green:
Apply the next dose as soon as you remember and then carry on as before.
If you stop using brilliant green
If you have any further questions on the use of this product, ask your doctor, pharmacist or nurse.
4. Possible side effects
Like all medicines, this medicine can cause side effects, although not everybody gets them.
An allergic reaction may occur in the case of eczema. In rare cases, it may cause skin necrosis.
Reporting of side effects
If you get any side effects, talk to your doctor, pharmacist or nurse. This includes any possible side effects not listed in this leaflet. You can also report side effects directly via www.ravimiamet.ee. By reporting side effects you can help provide more information on the safety of this medicine.
5. How to store brilliant green
Keep this medicine out of the sight and reach of children.
Do not store at a temperature higher than 25 ºC.
Do not use this medicine after the expiry date which is stated on the label and carton. The expiry date refers to the last day of that month.
Do not throw away any medicines via wastewater or household waste. Ask your pharmacist how to throw away medicines you no longer use. These measures will help protect the environment.
6. Contents of the pack and other information
What Solutio Viridis Nitentis Spirituosa contains:
− The active substance is brilliant green – viride nitens (1 ml of skin solution contains 10 mg of
brilliant green)
− The other ingredients are 96% ethanol and purified water.
What Solutio Viridis Nitentis Spirituosa looks like and contents of the pack
Transparent, bright green solution that smells like alcohol.
10 ml of solution in an amber glass bottle with a polyethylene dropper and a plastic safety cover.
Every glass bottle is labelled and packaged in a cardboard carton with the package leaflet.
Marketing Authorisation Holder and Manufacturer
Herbal Alchemy, Biljna Alhemija, Branka Radičevića 10, 37000 Kruševac, Srbija.
Telephone +38163 7756922  +38165 4700570371 67355551
VIBER +38163 7756922
E-mail yt1mi@yahoo.com
This leaflet was last revised in August 2019.

————————————————————————————————-

Инструкция по применению Бриллиантового зеленого раствора и порошка

бриллиантовый зеленый

Латинское название: Viride Nitens
Код АТХ: D08AX
Действующее вещество:
тетраэтил-4,4-диаминотрифенилметана оксалат
Производитель: Ярославская,
Кировская, Ивановская, Омская, Кемеровская,
Ростовская, Московская ФФ, Самарамедпром; Россия
Условие отпуска из аптеки: Без рецепта

Бриллиантовый зеленый – средство, известное в обиходе как зеленка, которое используется для обеззараживания ран. Основой является анилиновый краситель, Препарат эффективно убивает грамположительные микроорганизмы, обладает фунгицидным воздействием, защищая от ряда штаммов патогенных грибков. Для лечения ран, ссадин, царапин, других повреждений кожного покрова обычно используется 1% раствор бриллиантового зеленого. Также в аптеках можно найти это средство в других формах.

Показания к применению

Бриллиантовый зеленый используется в следующих случаях:

 • Необходимость продезинфицировать открытые раны на коже
 • Обработка посттравматических шрамов и рубцов, послеоперационных швов
 • Лечение укусов, ветрянки
 • Дополнительное лечение при гнойных кожных воспалениях (фурункулез, стафилококк, карбункулез)
 • Болезни глаз (блефарит, ячмень, мейбомит).

Состав препарата

10 мл раствора средства на спиртовой основе содержат 100 мг бриллиантового зеленого и этанол.

Лечебные свойства

Бриллиантовый зеленый оказывает мягкое антисептическое воздействие, уничтожая грамположительные микробы, некоторые патогенные грибковые организмы. Его формула позволяет дезинфицировать открытую рану кожного покрова, не вызывая повреждения тканей. Всасывание средства умеренное, наличие этанола в составе обеспечивает хорошее обеззараживание. Бриллиантовый зеленый убивает стафилококк, дифтерийную палочку и ряд других микробов, при этом не сушит кожу. Действие красителя стимулирует регенерационные процессы, поэтому раны заживают быстрее.

Раствор

раствор бриллиантового зеленого спиртовой1% спиртовой раствор насыщенного зеленого цвета, имеющий слабовыраженный специфичный запах спирта. Емкость пузырька составляет 10-25 мл, нанесение на кожу осуществляется при помощи специального тампона или ватной палочки. Выпускается также в тюбиках-капельницах с емкостью 1-10 мл, обеспечивающих точечное нанесение без риска испачкать одежду, и карандашах (маркерах) емкостью 5 мл, где содержится фармакопейный раствор. Стоимость в аптеке составляет 10-30 рублей для спиртового раствора во флаконе, 40-70 рублей для тюбика-капельницы и 50-60 рублей для маркера. Срок годности спиртового раствора составляет 2 года.

Порошок

бриллиантовый зеленый 2Порошок (оксалат) золотисто-зеленого цвета и глянцевой текстурой, слаборастворимый в воде, без ярко выраженного запаха. Перед применением растворяется в 57% этиловом спирте. В сухом виде срок хранения не ограничен.

Способ применения и дозы

Бриллиантовый зеленый используют наружно, обрабатывая поврежденный участок и окружающие целые ткани кожного покрова. Повторное нанесение делают по необходимости, но не раньше, чем спустя сутки.

При беременности и грудном вскармливании

Бриллиантовый зеленый используется при беременности и во время лактации. Побочных эффектов и негативного воздействия на организм матери и ребенка не обнаружено. Врачи используют спиртовой раствор для обработки пупочной зоны новорожденного. Для детей любого возраста можно использовать зеленку при дезинфекции ссадин, царапин и т.д.

Противопоказания

Бриллиантовый зеленый следует применять с осторожностью при наличии повышенной чувствительности к красителю или этанолу, появлении аллергических реакций (сыпь, воспаление слизистых, ринит и т.д.). Других противопоказаний к применению в инструкции к препарату не сообщается.

Меры предосторожности

Нельзя допускать попадания средства в глаза, рот, дыхательные пути. Спиртовой раствор бриллиантового зеленого способен вызвать сильный ожог, и необходимо немедленно смыть вещество водой.

Перекрестные лекарственные взаимодействия

Краситель несовместим с рядом дезинфицирующих препаратов, в состав которых входит йод, хлор или щелочные компоненты, в том числе аммиачный раствор. Совместное действие с другими препаратами при лечении ран, посттравматических швов и рубцов допускается.

Побочные эффекты

Бриллиантовый зеленый может вызвать следующие побочные действия:

 • Раздражение кожного покрова при наличии аллергической реакции
 • Болевой синдром при повышенной чувствительности к компонентам спиртового раствора или средства в форме тюбика
 • При попадании вещества в глаза появляется сильное слезотечение, жжение, ощущение «песка в глазах»
 • При воздействии на слизистые рта, носоглотки возникает жжение, першение в горле, от которого можно избавиться, прополоскав водой.

О том, чем еще вызвано жжение в глазах и как его лечить, читайте в статье: http://lekhar.ru/simptomy/glaza/zhenie-v-glazah/

Передозировка

Статистика не регистрирует случаев передозировки бриллиантовым зеленым при наружном применении. В случае употребления внутрь (например, если его по ошибке принял ребенок) следует немедленно обратиться к врачу: краситель способен вызвать сильные ожоги, а спиртовые компоненты – алкогольное отравление, поэтому может понадобиться промывание желудка.

Условия и срок хранения

Бриллиантовый зеленый необходимо хранить в сухом, темном месте, недоступном для детей, где температура не превышает 20 градусов по Цельсию.

Аналоги

Бактодерм

Laboratoire Innotech International, Франция

Цена – от 100 рублей

Дезинфицирующее средство на основе хлорида бензалкония, оказывающее антисептическое действие. Препарат выпускается во флаконах по 125 и 300 мл.

Плюсы:

 • Широкий спектр действия
 • Минимальный риск побочных эффектов,

Минусы:

 • Неудобное нанесение
 • Более высокая цена.

Мирамистин

бриллиантовый зеленый механизм действияИнфаМед, Россия

Цена: 100-300 рублей

Антисептик на водной основе или в форме таблеток, применяемый для обработки воспалений, открытых кожных повреждений, при отравлениях; имеет широкий спектр противомикробного воздействия. Согласно инструкции, возможно и внутреннее применение препарата.

Плюсы:

 • Побочные действия сведены к минимуму
 • Средство эффективно против большинства микробов и патогенных грибков
 • Не имеет запаха
 • Не вызывает раздражения при нанесении.

Минусы:

 • Высокая цена.

Винилин

раствор бриллиантового зеленогоБиоХимФарм, Россия

Цена: 140 рублей

Противомикробное средство светло-желтого оттенка, имеющее густую консистенцию и резкий запах. Применяется при обработке открытых ран, швов, воспалений. Может использоваться для внутреннего и наружного применения.

Плюсы:

 • Высокая эффективность
 • Стимуляция заживляемости
 • Доступность в продаже

Минусы: 

 • Цена

Скачать инструкцию по применению

Раствор «Бриллиантовый зеленый»
vrh