Artičoka Cynara scolymus (Asteraceae)

Artičoka Cynara scolymus (Asteraceae)

Artičoka Cynara scolymus (Asteraceae)

27 March 2018, EMA/HMPC/194014/2017, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC):
European Union herbal monograph on Cynara cardunculus L. (syn. Cynara scolymus L.), folium

27 March 2018, EMA/HMPC/194013/2017, Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC):
Assessment report on Cynara cardunculus L. (syn. Cynara scolymus L.), folium

Cynara scolymus (Asteraceae)
Alcachofa; Alcachofera; Tyosen-Azami; Artichoke; Artichaut

Calculus, Cancer, Cholagogue, Cystitis, Diabetes, Diuretic, Dropsy, Hydropsy, Hypertension, Liver, Rheumatism, Tonic, Uremia

Martinez, Maximino. 1969. Las Plantas Medinales de Mexico.
Hartwell, J.L. 1967-71. Plants used against cancer. A survey. Lloydia 30-34.
Font Query, P. 1979. Plantas Medicinales el Dioscorides Renovado. Editorial Labor, S.A. Barcelona. 5th Ed.
Brutus, T.C., and A.V. Pierce-Noel. 1960. Les Plantes et les Legumes d’Hati qui Guerissent. Imprimerie De L’Etat, Port-Au-Prince, Haiti.
Liogier, Alain Henri. 1974. Diccionario Botanico de Nombres Vulgares de la Espanola. Universidad Nacional Pedro Henriquez Urena, Santo Domingo.
ANON. 1978. List of Plants. Kyoto Herbal Garden, Parmacognostic Research Lab., Central Research Division, Takeda Chem. Industries, Ltd., Ichijoji, Sakyoku, Kyoto, Japan.
Liogier, Alain Henri. 1974. Diccionario Botanico de Nombres Vulgares de la Espanola. Universidad Nacional Pedro Henriquez Urena, Santo Domingo.

ARTIČOKA (Cynara scolymus) je biljka koja se odlično pokazala kod snižavanja holesterola i triglicerida u krvi, snižavanja šećera a njena lekovitost je nezamenljiva kod mnogih bolesti !!!Početna ARTIČOKA (Cynara scolymus) je biljka koja se odlično pokazala kod snižavanja holesterola i triglicerida u krvi, snižavanja šećera a njena lekovitost je nezamenljiva kod mnogih bolesti !!!
ARTIČOKA (Cynara scolymus) je biljka koja se odlično pokazala kod snižavanja holesterola i triglicerida u krvi, snižavanja šećera a njena lekovitost je nezamenljiva kod mnogih bolesti !!!
Ova biljka vodi poreklo sa mediterana a u Afričkim zemljama se gaji kao povrće.
U našim krajevima manje je zastupljena u ishrani.
U lekovite svrhe se koristi list i koren, mada pojedini zapisi narodne medicine govore i o lekovitosti cvetne glavice i njenih ovojnih listova.

Lekovitost
Upotrebljava se za snižavanje holestrola i triglicerida u krvi čime čisti krvne sudove i jetru a ujedno stimulišuće deluje na žučnu kesu.
Ima povoljnu ulogu u snižavanju povišenog nivoa šećera u krvi.
Svojim dejstvom stimuliše probavu a time deluje i na gubitak telesne težine.
Stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz organizma pa samim tim povoljno deluje na rad bubrega što govori da je odličan diuretik a na taj način pomaže i kod problema sa celulitisom.
Mnogi je preporučuju kao lek protiv kamena u žučnoj kesi ali sa ovim treba biti oprezan jer Artičoka stimuliše izlučivanje žuči pa može doći do pokretanja kamena i jakog bola.

Artičoka se može koristiti na razne načine, kao hrana i salata se preporučuje konzumiranje dva puta nedeljno. Može se pripremati kao marinada i koristiti u zimskim danima. U našim krajevima najčešće se koristi u vidu čaja ili nekog farmaceutskog oblika kao što su kapi, tablete ili kapsule.
Naša preporuka je korišćenje čaja jer smatramo da je to najprirodniji vid konzumiranja.
Recept:
Matićnu tinkturu 20 kapi lista Artičoke preliti sa 0,2 litre mlake vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, pa tu količinu čaja popiti.
Ovako pripremljena matična tinktura može se koristiti za sve vrste gore navedenih tegoba i konzumirati duži vremenski period.
Ovaj čaj nije namenjen deci i trudnicama a ne preporučujemo ga ni kod problema sa žučnim kamencima.
Pakovanje mL/ g:
 10 20 30 50 100 250 500 1000

Količina:
1 2 3 više 

vrh