Tradicionalna domaća medicina

traditional herbal medicine

TRADICIONALNA (NARODNA) MEDICINA

Tradicionalna medicina, istinski posmatrano, kao pojam nije ni tradicionalna, niti medicina.

Tradicija je mnogo puta na ovim prostorima prekidana, izložena raznim uticajima drugih zdravstvenih kultura i veoma zavisna od mikrolokaliteta, vremena i pojedinaca.

Sa druge strane, ako medicinu posmatramo kao sistem znanja i iskustava, takav sistem nije opisan u našoj tradicionalnoj medicini, pa je tačnije tradicionalnu medicinu nazivati narodnim lečenjem, koje obuhvata stare potvrđene tehnike, ali i nove sa kojima se tek upoznaje.

To ne znači da nisu učinjeni ogromni napori velikog broja naših naučnika da se narodno lečenje etablira, od kojih su najpopularniji Akademik Prof. Dr Jovan Tucakov sa saradnicima, Dr Risto Gostuški, Prof .Relja V. Katić, a ranije Vasa Pelagić, Zaharije Orfelin i mnogi drugi neproučeni autori.

Međutim, izostala je konačna savremena procena našeg narodnog blaga, pa i eventualna standardizovana popularizacija od strane državnih institucija, koje su se priklonile agresivnijim i efikasnijim zapadnim zdravstvenim sistemima.

Na žalost, uspostavljanje veze medicinske dijagnostike i načina lečenja opšte populacije je tradicionalno u ovoj oblasti bilo neefiksno.

Možemo zaključiti da narodno lečenje danas predstavlja jednu fluidnu mešavinu, koja se može prevesti u sistemsko stanje, ako se otklone njeni nedostaci, opasnosti i neukosti.

Za to je potrebno njeno studiranje i praktikovanje od strane stručnjaka i profesionalaca uz osnivanje edukativnog Centra za narodno lečenje.

Srpsko narodno lečenje je u praksi, uglavnom, oralno orijentisano ka korišćenju u ishrani, preventivi i lečenju prirodnih materija iz bliskog okruženja hrane, lekovitog bilja i pripravaka, kao i lekovitih mineralnih voda.

Takođe je jasna orijentacija ka neinvazivnim tehnikama, masaže, domaćeg lečenja rukama, a u novije vreme i ka drugim neinvazivnim tehnikama, poput molitve i posete svetim mestima.

Ova rasprostrenjenost je opšta, a efikasnost nedoučena.

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Ostavite odgovor

vrh