Terapija zvukom

sound-therapy-healing-klangtherapie-sonotherapie-terapija-zvukom-iscelivanje-zvukom-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-alternativa-prakse

Kada zvuk liječi

Piše: Svetlana Vukić

 

Već u osnovnoj školi učimo da je energija neuništiva, ona samo prelazi iz jednog oblika u drugi, s tijela na tijelo. Danas živimo u jako turbulentnim vremenima, padaju vlade, bankarski sustavi, otkrivaju se razne vrste korupcije, dobivaju otkazi, nije lako ostati priseban u svemu tome.

Zato je vrlo bitno u kojem se društvu krećemo, koje riječi koristimo, kako se osjećamo sami sa sobom. Naše misli kreiraju našu stvarnost i isto tako zdravlje u fizičkom tijelu. Ako su nam misli harmonične i naše tijelo je usklađeno i snažno te smo samim time spremniji za životne izazove.

 

Misli kao glazba

Prošle godine su kineski znanstvenici, misli pretvorili u glazbu! Kombinirali su podatke o mozgu napravljene EEG-om i magnetskom rezonancom te su dvije vrste moždanih valova pretvorili u glazbu. Visinu i intenzitet tona kao i samog ritma kreirali su uz pomoć računalne analize.

„Moždana glazba utjelovljuje rad mozga kao umjetnički rad!“, smatraju znanstvenici pa je uz ovo otkriće puno lakše razumjeti vezu između glazbe i mozga.

Poznato je istraživanje dr. Masaru Emota koji je snimao fotografije smrznutih kristala leda izloženih različitim oblicima glazbe. Voda koja je slušala klasičnu glazbu oblikovala je prekrasne kristale dok je voda izložena heavy metalu imala fragmentirane kristale.

 

Peter Hess i terapija zvukom

Njemački fizičar Peter Hess vođen drevnim znanjima Veda gdje je terapija zvukom jedna od pet osnovnih metoda liječenja, vršio je snimanja o djelovanju ozvučenih tibetanskih zdjela na vodu unutar njih. Stvorene su prekrasne mandale koje su se razlikovale samo prema frekvencijama koje ta zdjela proizvodi.

Peter Hess zvučne masaže i zvučne kupke gongovima osim slušnog doživljaja pružaju i kinestetički doživljaj pa se zvuk putem električnih impulsa šalje do mozga.

Taj cijeli doživljaj ima za posljedicu da ovakva terapija dovodi klijenta do duboke opuštenosti, stanja svjesnog sanjanja gdje se budi naš nesvjesni um, odnosno svi oni neiskorišteni kapaciteti našeg mozga.

Klijent ulazi u stanje unutarnjeg mira i osjećaja sigurnosti pa je time spreman na kontakt sa samim sobom, otpuštanje negativnih vanjskih utjecaja nakupljenih u tijelu, negativnih uvjerenja koje nosi te stvaranje novog poretka.

 

Dobrobiti zvučnih masaža

Iz tog razloga su pokrenuta i istraživanja o djelovanju zvučnih masaža na ovisnicima o alkoholu i drogama, te se došlo do značajnih rezultata upravo zbog toga što su klijenti povećali svoju unutarnju snagu i izvorno povjerenje u život.

Tada su se lakše nosili s negativnim emocijama i boli još iz ranog djetinjstva, a koje su oživljavale u neprijatnim kontaktima s okolinom.

Posebnim uređajima vršena su mjerenja varijabilnosti srčanih otkucaja, prije i za vrijeme trajanja zvučne masaže i uočeni su značajni rezultati u njihovoj regulaciji, a time i regulaciji krvnog pritiska. Djelovanje zvučnih masaža podiže razinu endorfina u krvi čime se poboljšava raspoloženje.

Istraživanja o djelovanju zvučnih masaža i kupki na probleme s tinitusom su također donijela sjajne rezultate. Zbog svog djelovanja na somatosenzorni korteks, osobe doživljavaju drugačiju percepciju tijela što se posebno uzima u obzir pri radu s osobama nakon moždanog udara.

Sve ovo je dovelo do toga da se prošle godine Peter Hess zvučne masaže uključe kao jedna od terapija na fakultetu komplementarnih metoda u Berlinu i Frankfurtu.

Možemo zaključiti da je već znanstveno dokazano djelovanje terapije zvukom na sve razine čovjeka- fizičku, emotivnu i duševnu, što je jedini način da se zaista postigne njegovo kompletno ozdravljenje i ravnoteža!

 

Izvor: alternativa.hr

Ostavite odgovor

vrh