Tai đi ćuan

Tai-chi-Taijiquan-Tai-chi-chuan-Tai-Chi-Chuan-Tai-dji-cuan-Tai-qi-quan-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-Alternativa-Metode-rehabilitacije

 

Tai đi ćuan (Taijiquan)

 

Tai đi ćuan je veština koja u sebi ujedinjuje više komponenti.

To je holistička metoda koja se primenjuje kao deo integrativne medicine, (sportska) borilačka veština i životna filozofija. Objedinjuje različite fizičke, duhovne tehnike i filozofske pristupe.

Tai đi ćuan istovremeno tretira telo i duh i u sebi ujedinjuje sva fundamentalna znanja potrebna za to. U Tai đi ćuan-y kao sveobuhvatnoj holističkoj metodi se ne može odvojiti metoda unapređenja zdravlja od borilačke veštine. Mora u sebi da sadrži sve te elemente, jer se bez toga svodi na prazne usporene pokrete – usporenu fiskulturu.

 

Tai đi ćuan je idealan kao preventivna metoda, koja takođe može da se upražnjava i u svrhu rehabilitacije i lečenja. Nastanak Tai đi ćuan-a je delom legenda.

Najstariji podaci nas upućuju oko 2700 god. pre n.e. u period Huang Tia – „Žutog Cara“, za koga se zna da je upražnjavao sistem vežbi Tao Jin, koje su vesnici, predhodnici Tai đi ćuan-a.

U trećem veku n.e. lekar Huan To je osmislio sistem vežbi nazvane „pokreti pet životinja“, ali istorija Tai đi ćuan-a počinje dolaskom učitelja Ta Mo koji je oko 530. god. n.e.doneo sistem vežbi iz kojih je nastala borilačka metoda manastira Šao Lin.

Negde u 14. veku veliki taoistički učitelj Čang San-feng, na osnovu drevnih znanja i mudrosti kojima je vladao, kao što je Ji Đing, Konfučijanstvo, Budizam, Taoizam, stvorio je sistem vežbi prvi put pod nazivom Tai đi ćuan.

Kako je nastajao u manastirima, duboka usmerenost ka sebi darivala je miran duh vežbačima koji su pronalazili prirodan i zdrav način jačanja i treniranja tela, ali i duha.

 

Zbog toga Tai đi ćuan često nazivaju meditacijom u pokretu.

Drevni kineski filozofi su shvatili da je energija koja nam udahnjuje život deo energije Univerzuma.

Neprekidni tok i razmena te energije obezbeđuje tok života.

Dok je razmena neometana, biološki sistemi funkcionišu ispravno i harmonično.

 

Bolest nastaje neravnotežom između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja, tj.poremećajem cikličnog kruženja – razmene.

 

Vežbanje Tai đi ćuan-a predstavlja neposrednu primenu tog cikličnog kruženja.

Pokret u Tai đi ćuan-y je način da tok energije sprovedemo kroz naše mišiće, um, emocije i duh.

To je sprovođenje drevne filozofije kroz pokret, tj. sprovođenje duhovnosti kroz mišiće. Kao metoda rehabilitacije Tai đi ćuan je sistem usporenog kretanja koje se izvodi bez zastoja.

Svest o neprekidnom toku, cikličnom kretanju, je ono što obezbeđuje napajanje isceljujućom energijom koje se upravo dešava kroz to kruženje.

 

U izvođenju pokreta, koliko god on izgledao lak i jednostavan, učestvuje celo telo i celokupna svest.

Pokreti su prirodni, opušteni, lagani, meki, kružni i vezani za duboko opuštajuće – abdominalno disanje koje opušta i umiruje telo, ali i um.

Zdravstveno-energetska vrednost Tai đi ćuan-a nije u samim pokretima, u vežbanju forme, već u unutrašnjem sadržaju – u umeću akumuliranja i distribucije unutrašnje, životne energije – ći-a, što je unutrašnji sadržaj – struktura Tai đi ćuan-a.

 

Koliko je Tai đi ćuan složen sistem, ukazuje i sam naziv koji sadrži više pojmova u sebi.

Tai đi je naziv za krajnji princip u kineskoj filozofiji, prikazan simbolom Jina i Janga.

Ćuan znači pesnica, ali i kretanje, vežba, a na dubljem nivou označava kontrolu nad vlastitim pokretima i prisutnost snage uma, kao pokretačke sile svih fizičkih akcija.

 

Znači Tai đi ćuan bi značio sistem za uravnoteženje suprotnosti pomoću fizičke aktivnosti, kontrolisane umom.

Kao metodu unapređenja zdravlja mogu da ga praktikuju svi, bez obzira na godine, fizičke predispozicije, kondiciju, jer nema kontraindikacije za vežbanje.

 

Vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama, ili zdravstvenim stanjem.

Tai đi ćuan danas praktikuje oko 20% svetske populacije, što ga dovodi u red najpopularnijih vežbi na svetu.

Nagla popularnost, proizilazi iz pozitivnih efekata koje se postižu praktikovanjem ove drevne veštine.

Međutim ne smemo zaboraviti da je Tai đi ćuan i borilačka veština i da je kao grana Wu shu-a predložen i za olimpijsku disciplinu.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

 

The Kung Fu Tai Chi Day Simplified 24 Routine.

Ostavite odgovor

vrh