Staniša Stojiljković, prof. dr.

dr-stanisa-stojiljkovic-foto-priv-s-1024x1019

INTERVJU: Staniša Stojiljković – Moramo voditi računa o ishrani da bi čuvali zdravlje! (11.08.2019)

INTERVJU: Staniša Stojiljković – Moderan život nepovratno uništava naše zdravlje! (2.4.2019)

INTERVJU: Staniša Stojiljković – Moramo da povratimo kontrolu nad svojim zdravljem! (17.1.2019)

Stanisa Stojiljkovic – Mentalno zdravlje je kljuc opsteg Zdravlja organizma, Intervju 2019

Stanisa Stojiljkovic – Sir i Mleko su veliki krivci za nase lose Zdravlje, Intervju 2019

Stanisa Stojiljkovic – Paraziti su svuda oko nas ali ih se ne treba plasiti

1. MAPA ORGANIZMA – Ekologija organizma sa Prof. dr Stanišom Stojiljkovićem

Dijagnoza sa prof. dr Stanisom Stojiljkovicem

Akademik Staniša Stojiljković

Lekovito blato i glina – prof dr Staniša Stojiljković

 

Izbacite toksine!
Objavljeno ponedeljak, 02 septembar 2013 13:58

Izbacite toksine Prof. Dr Staniša Stojiljković u svojoj metodi detoksikacije organizma „Balkanoterapija“ primenjuje svoja dugogodišnja znanja o lekovitim svojstvima gline i ostalih prirodnih resursa koje nam nude naše podneblje i tradicija.

Savremeni način života, loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, stres, aerozagađenje. Brojni su činioci odgovorni za nakupljanje opasnih toksina u našem telu. Zato je važno, s vremena na vreme, da se podvrgnemo nekoj od detoks metoda, da bi pročistili telo, um i duh.

Postoje razni načini, a korišćenje lekovite gline svakako je jedan od najprirodnijih puteva ka boljem zdravlju. Glina se uspešno koristi za odstranjivanje opasnih teških metala koji su sve češće prisutni u našoj hrani. Joni ovih metala vezuju se se za glinu i tako izbacuju iz tela, a ujedno bivaju zamenjeni jonima korisnih elemenata, poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i drugih. Glina je takođe jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja. O svim pozitivnim svojstvima ovog prirodnog leka iz utrobe Majke Prirode, možete više da saznate u knjizi „Moć gline“, Prof. dr Staniše Stojiljkovića, redovnog profesora na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i jednog od predavača u školi „Javnog zdravlja“ na Medicinskom fakultetu u Beogradu, oblast Ekologija organizma, u okviru Alternativne medicine. Dugi niz godina, dr Stojiljković se bavi izučavanjem lekovitih svojstava gline i proizvodnjom prirodnih preparata u okviru svoje privatne radnje „Shenemil“ u Nišu. Nedavno je, na Medicinskom fakultetu u Beogradu, predstavio svoj intenzivni detoks program, nazvan „Balkanoterapija“, koji je utemeljen na proizvodima od gline, preparatima i lekovitim postupcima, duboko ukorenjenim u narodnoj medicini.

Da li vam je potreban detoks? Da budemo jasni: jeste! Koliko god zdrav život vodili, ne možemo izbeći izloženost toksinima, koji se nalaze svuda. Zato je bolje pitanje: da li vam je potrebna HITNA detoksikacija? Ako se osećate iscrpljeno, imate problem sa varenjem, patite od nesanice, začepljenih sinusa, alergija, akni i sličnog, onda jeste! Treba naglasiti da ovo nije jedna od onih sumnjivih, instant metoda, koje mnogo obećavaju i daju malo rezultata, a zasnivaju se na principu „popiješ preparat i bez brige navališ na masno pečenje“! Moraćete da promenite navike i odnos prema svom telu, da počenete da ga poštujete kao celinu, da mu se posvetite sa dužnom pažnjom: „Ovaj postupak detoksikacije i istovremenog oporavka organizma podrazumeva holistički pristup, koji integriše ne samo hranu, već i neke terapije kao što je mazanje nosa za bolje disanje, nagrevanje organizma potapanjem u vodu, grejanjem noge u toploj vodi, mazanjem jetre glinom u toku noći i druge postupke”, objašnjava dr Stojiljković.

U toku 60 dana trajanja ovog programa, treba iz ishrane isključiti proizvode na bazi šećera, jer oni razvijaju u crevnoj flori patogene organizme. Pogotovu treba izbegavati svu hranu i napitke sa veštačkim bojama i aromama. Takođe, treba izbegavati proizvode na bazi mesa, mleka, jaja i ribe, kao i hleb sa kvascem, kako bi kombinacija gline i ostalih preparata bila što efikasnija. U toku postupka detoksikacije koristiti beskvasni hleb od mešovitog integralnog brašna (ražano, ječmeno, pšenično, kukuruzno i ovseno, u istim razmerama). Potrebno je jesti što više voća, sirovih, sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Što se vode tiče, odaberite one sa što manje natrijuma, a što više magnezijuma.

Pored poboljšane ishrane, važna je i fizička aktivnost organizma. Naravno, ne misli se na iscrpljivanje u teretani. ” Pešačenje, preskakanje konopca, pa čak i rad u bašti, bez naglih i intenzivnih pokreta, omogućuje ravnotežu organizma. Promena težišta organizma, savijanje i blago kretanje, omogućuje ravnotežu respirativnog, krvnog i limfnog sistema”, objašnjava dr Stojiljković.

Kako započinjemo detoks dan? Nakon ustajanja, prvo ispijamo glinu, koju smo sinoć pripremili. Glina, da bi bila efikasnija, mora da nabubri, pa se zato kafena kašičica gline potopi u čaši vode uveče i ostavi poklopljena do ujutro, kada se pre obroka, pije samo voda, a baca talog koji se slegao na dnu čaše. Nakon prvih nedelju dana, počinje da se pije i talog, pa je tada glinu moguće pripremiti i unapred, na brži način, kada se veća količina razmuti u odgovarajućoj količini vode, ostavi na suncu 4-5 sati, da se glina aktivira, a zatim se prespe u flašu i stavi u frižider. Takva glina se pre upotrebe promućka, sipa se doza od 2 decilitra i popije.

Nakon pijenja gline, prelazi se na postupak bućkanja jedne supene kašike ”Dental” ulja u ustima, u trajanju od 15 minuta. Tradicionalna metoda čišćenja organizma mućkanjem biljnih ulja sa ekstraktima lekovitog bilja zasniva se na sposobnosti pljuvačnih žlezda da izdvajaju produkte razmene materija iz krvi. Organizam se osloba|a patogenih mikroorganizama, toksina, viška kiselina i soli i isceljuje se.

U isto vreme, lekovite komponente bilja difunduju u krv i tako čiste najsenzibilnije kapilare i venule. Zadivljući je podatak da za vreme mućkanja ulja, svih šest litara krvi protekne kroz pljuvačne žlezde, čime se intenzivno prečišćava krv!

Veoma je važno da pre doručka operemo zube od mikroorganizama koji su se nakupili tokom noći i koji bi u protivnom dospeli u većim količinama u naš sistem za varenje. Budući da komercijalne paste za zube same sadrže puno toksina, u ovu svrhu koristi se pasta na bazi gline i biljnih ekstrakata bergamota, eukaliptusa, geranijuma, karanfilčića, lavande, nane i žalfije. Specijalna formula uklanja zadah iz usta, daje prijatan ukus i miris, polira zube i održava normalnu pH vrednost usne duplje. Ovu pastu, nezavisno od detoks postupka, mogu koristiti i deca, jer nema otrovnih jedinjenja fluora u sebi, pa ne smeta i ako se malo proguta. Osim toga, nisu joj dodata škodljiva sredstva za penušanje, već je njeno emulgovanje postignuto prirodnom kombinacijom silicijuma i aluminijuma, prisutnih u glini.

Pravilna ishrana Najmanje pola sata nakon uzimanja gline, konzumira se specijalno osmišljeni doručak. Kako on treba da izgleda? “U dubljoj posudi naseckati svež krastavac i šargarepu, po 50 grama, dodati nekoliko maslina i sipati najviše jedan decilitar jogurta sa probiotičkim bakterijiama, umesto čega se može se dodati i jedna kapsula probiotika Lactobacilus acidophylus-a i Bifiduma, tako što se otvori i pomeša sa salatom. Može dakle i kapsula “lineksa”, za one koji ne piju mlečne proizvode. Tome se doda supena kašika uljnog ekstrakta “Detox”, kari začina na vrh noža, 500 mg vitamina C, 10-20 kapi uljnog ekstrakta belog luka i dve kašike samlevene mešavine istih količina semena bundeve, susama, suncokreta, lešnika, oraha i brazilskog oraha, usitnjenog u blenderu”, preporučuje dr Stojiljković.

Šta se sve nalazi u uljnom ekstraktu “Detox” i zašto se doručku dodaju kari, vitamin C i ekstrakt belog luka? Prvo, uljni ekstrakt “Detox” sadrži esencijalne omega tri masne kiseline, bioflavonoide, fitosterole, piknogenole, beta karoten, vitamin E, PP, F i D. Glina i uljni ekstrakt u kombinaciji rešavaju niz problema u organizmu. Među njima treba izdvojiti višak holesterola i triglicerida, gljivicu candidu albicans, tegobe sa prostatom i posmenstrualni sindromom, hepatit, pad imuniteta, arteriosklerozu, dijabetes, depresiju, hemoroide… Dalje, kari je mešavina začinskog i lekovitog bilja, bogata vitaminima, enzimima, oligoelementima (vanadijum sulfatom, cinkom, hromom, bakrom, borom), selenom, esencijalnim masnim kiselinama i hormonima rasta. Dalje, vitamin C u ovoj kombinaciji ima dugotrajno dejstvo u organizmu, pogotovu je značajan da u kombinaciji sa glinom eliminiše višak žučnih kiselina iz debelog creva. Kombinacija navedenih sastojaka pozitivno utiče na endokrini sistem. Jačanjem membrana ćelija indirektno utiče na uspostavljanje normalne funkcije vitalnih organa (mozga, jetre, bubrega, tiroidne i nadbubrežne žlezde, prostate. Kombinacija gline sa uljnim ekstraktima ubrzava pretvaranje holesterola u krvi u žučne kiseline i ubrzava njihovo izlučivanje iz organizma. Ova kombinacija sprečava reabsorpciju i ponovno pretvaranje žučnih kiselina u holesterol. Čišćenjem organizma glinom i uljnim ekstraktom postižu se i pozitivni efekti kod psorijeze i vitiliga, uz odgovarajuću ishranu. I na kraju, beli luk se koristi jer je to je jedan od najmoćnijih antimikrobioloških agenata. Koristio ga je Albert Švajcer za lečenje dizenterije i Luis Paster kao antibakterijsko sredstvo. Dokazano je da efikasno deluje kod svih osim kod dve od 26 vrsta kandide. Beli luk efikasno deluje na 200 različitih vrsta patogenskih gljivica. Ujedno, to je jedan od najbogatijijh izvora elementa germanijum, moćnog izazivača inteferona, koji je efikasan protiv određenih vrsta raka menjanjem reakcije imunološkog sistema”.

Izbacite toksine 2Posle doručka pravi se pauza od najmanje dva sata do sledećeg obroka. Za ručak se preporučuje sveža salata, a potom lagani obrok bez mesa, jaja, sira, kvasnog hleba i slatkiša. Uz ručak se može popiti čaša vina. Ako u toku dana osetite potrebu za slatkišima, dr Stojiljković preporučuje njegov proizvod “Nutriblend”, što je mešavina meda, sušenog voća, susama, lana, suncokreta, bundeve, brazilskog oraha, badema, lešnika, kikirikija, oraha, ekstrakte žalfije, ruzmarina, mente, geranijuma… Ovaj bogati proizvod umiriće potrebu slatkim, a ujedno sadrži niz korisnih supstanci. Večera treba da se pojede do 20 časova i sastoji se od raznog povrća.

Hajde da se brčkamo! U toku detoks programa dr Stojiljković preporučuje i razne lekovite kupke: ”Svima onima koji imaju slabu cirkulaciju i hladne noge ili ruke, preporučujem dva puta dnevno zagrevanje nogu u toploj vodi sa glinom „Kupko“ i kuhinjskom solju. Jednom do dva puta nedeljno predlažem potapanje celog tela u kadu sa toplom vodom, 1kg soli i preparatom “Kupko”, na 30 do 40 minuta. ”Kupko” je preparat na bazi gline u obliku gela, veoma efikasan za uklanjanje potkožnih toksina, a istovremeno ne dozvoljava isušivanje kože. Ovaj preparat sadrži uljne ekstrakte nevena, kamilice, sušene šargarepe, šipurka i drugog bilja. Silicijumov koloidni system u preparatu “Kupko”, ima svojstva da privlači, zadržava, uništava i izbacuje iz organizma viruse, patogene mikroorganizme i njihove otrovne produkte. Ova večernja kupka podstaknuće razmenu materija, krvotok i varenje, smiriće vas od dnevnih stresova i osvežiti vam kožu”.

Tretmani pre spavanja Uveče, pre spavanja, preporučuje se stavljanje obloga od gline „Biomaska“ na predeo jetre. Jetra, odnosno desni nadrebano-podrebarni deo, maže se glinom u tri sloja. Između slojeva gline stavlja se gaza ili neka tanka tkanina. Nekada preko namazane gline, stavimo najlon, a potom zagrevajuću “Termoglinu”. Istim preparatom možemo zagrevati stomak, kičmu, vrat, ramena, kukove i drugo, čime se postiže bolja prokrvljenost i smanjenje tegoba na tretiranom mestu.

Posebnu pažnju treba posvetiti i noktima. Nežno masiranje prstiju oko nokata “Uljem za nokte i zanoktice” daje tonus organima i stimuliše ih, jer su prsti usko povezani sa radom odgovarajućih orhgana. Tako masažom malog prsta ruku stimulišemo rad tankog creva i srca, a domalog prsta na dinamizam i termoregulaciju. Masiranjem srednjeg prsta stimulišemo cirkulaciju i seks. Kažiprst je u vezi sa radom debelog creva, a palac sa plućima. Nokti na nogama su jednako u vezi sa ostalim organima: palac je u vezi sa jetrom i pankreasom; drugi i treći prst su vezi sa želucem, domali prst sa žuči, a mali prst sa bešikom. Stalnim masiranjem prstiju oko nokata doprinosimo kako spolja{njem izgledu tako i stimulaciji nekih unutra{njih organa ~ime doprinosimo kvalitetnijem održanju zdravlja.

Dodatni preparati poboljšavaju tretman
Program detoksikacije dr Stojiljkovića nije striktno ograničen i uvek se u zavisnosti od individualnog stanja organizma može dopunjavati. U toku tretmana mogu se koristiti i dodatni preparati poput „Megaekstrakta“ od lekovitog bilja (nevena, kantariona, kamilice, ruže, majčine dušice i dr.), sušenog voća (maline, kupine, šljive, kruške, jabuke i dr.) i propolisa. Megaekstrakt sadrži oligoelemente, antioksidante, bioflavonoide, antocijane, vitamin C i organske kiseline.

Drugi preparat koji se u toku tretmana posebno preporučuje osobama koje pate od gasova i kiseline u želucu, predstavlja „Aktivni ugalj u prahu“. Deluje tako što vezivuje neke kiseline, kvasce i druge organskeh materije u želucu i crevima, čime doprinosi ubrzanom procesu detoksikacije.
I na kraju, letnje vreme idealna je prilika i da iskoristimo pozitivne efekte sunca, u cilju bolje kalcifikacije organizma. Zato se preporučuje kratkotrajno ozlaganje suncu, pre ili popodne, sa kožom namazanom ”Emulzijom za sunčanje”, na bazi gline, bilja i uljnih ekstrakata.

Iskoristiti narodno bogatstvo
Svoj program detoksikacije ”Balkanoterapija”, dr Stojiljković namerava da proširi i drugim praksama zastupljenim u našem narodnom nasleđu, a koje imaju svoje medicinsko utemeljenje, poput rituala pranja nogu, pranja glave, kupanja u buradima sa pepelom, orahovim listom, slamom od ovsa i drugim sastojcima. Jedan od mogućih budućih proizvoda, koji bi bio originalna naša zdrava hrana je i starinsko slatko zvano ”recelj”, koje se pravilo u širi vina od bundeve i bobica grožđa. Ipak, jedan čovek i mala radnja ne mogu sve, potrebno je interesovanje svih nas i države, kako bi se razvili i iskoristili potencijali koje nudi naše podneblje i tradicija. Do tada, sve preparate navedene u pomenutoj detoks terapiji vredno proizvodi mala radnja “Shenemil”, čije proizvode možete da nabavite u prodavnicama sa zdravom hranom i apotekama.
TEST ZA DETOKSIKACIJU: Ukoliko imate više od 5 potvrdnih odgovora vama je detoksikacija poželjna, a ukoliko imate više od 10 vama je detoksikacija neophodna.
Osećate se umorno i letargično?
Imate problema sa koncentracijom, a misli su vam spore i smušene?
Osećate se depresivno i imate promene raspoloženja?
Imate svrab po telu i u blizini analnog otvora?
Stalno podrigujete?
Prehlađeni ste više od dva puta godišnje?
Stalno su vam hladne noge i ruke?
Često su vam začepljeni nos i sinusi?
Imate loš zadah, naslage na jeziku ili gorak metalan ukus u ustima?
Imate pojačan telesni miris?
Kada sapunjate telo sa malo vode osećate miris amonijaka?
Mokraća je obojena i intenzivnog mirisa?
Imate problema sa spavanjem, a budite se umorni?
Imate upaljene mišiće i zglobove?
Imate mekane i krhke-lomljive nokte?
Imate podočnjake?
Imate probavne smetnje kao što su nadimanje, gasovii i loša probava nekoliko sati nakon obroka?
Imate manje od jedne stolice dnevno?
Osećate se nervozno i stresno?
Osećate stalnu žeđ ?
Osećate stalnu glad i žudite za slatkišima?
Osetljivi ste na mirise, hranu i hemikalije?
Imate alergije?
Imate ekceme, suvu kožu, akne i crvenilo kože?
Lako povećavate težinu?
Imate bolove i nelagodnost ispod desnog rebranog luka?
Vlakna u hrani izazivaju vam konstipaciju?
Osećate se da niste zdravi kao i vaši vršnjaci?
Skloni ste konfliktu?
Vid vam varira u toku dana?
Skloni ste grčevima u listovima u toku noći?
Imate povišen arterijski pritisak?
Imate snižen arterijski pritisak?

Autor: Nikola Pešić

Izvori: pesicnikola.blogspot.com

lovesensa.rs

Ostavite odgovor

vrh