Šta su ekspektoransi?

TBIČ-ZA-ISKAŠLJAVANJE-810x336

Šta su ekspektoransi?
To su biljke koje pomažu organizmu da ukloni višak sluzi iz pluća. Međutim, ova reč se često koristi da znači lek koji je tonik za respiratorni sistem. Sluz i sve čestice koje se udahnu se normalno izbacuju iz pluća preko mukocilijarnog eskalatora, ali ovaj mehanizam samočišćenja može biti ometen ili preopterećen ako postoji prekomerna količina sluzi ili ako je sluz veoma gusta i lepljiva.

Kako deluju ekspektoransi
Postoje tri glavne kategorije ekspektoransa koje je važno razlikovati. Čini se da neke biljke paradoksalno rade i jedno i drugo, u zavisnosti od stanja.

1) Stimulativni ekspektoransi
su indikovaniji za slučajeve prekomerne proizvodnja sluzi.
Oni često deluju tako što hemijski iritiraju sluznicu bronhiola kako bi stimulisali izbacivanje zagušenog materijala u plućima i bronhiolama povećavajući aktivnost mukocilijarnog eskalatora. Često su emetici u visokim dozama, jer izgleda da deluju refleksno na sluznicu creva, u vezi sa biljnim sastavnim delovima saponina. Primeri biljaka uključuju:

Inula helenium (Elecampane)
Glycyrrhiza glabra (Licorice)
Sanguinaria canadensis (Bloodroot)
Hyssopus officinalis. (Hyssop)
Lobelia inflata (Lobelia)

2) Umirujući ili opuštajući ekspektoransi
su indikovaniji kada prekomerna ili lepljiva sluz proizvodi neproduktivan i/ili iritabilni kašalj, gde smiruju bronhijalni spazam i opuštaju mukozni sekret.
Neki duguju svoje dejstvo sadržaju sluzi i isparljivim uljima, i generalno izvode svoje dejstvo tako što opuštaju telesna tkiva, podstičući proizvodnju tanje, labavije sluzi koja se lakše prazni. Primeri biljaka uključuju:

Tussilago farfara (Coltsfoot)
Glycyrrhiza glabra (Licorice)
Althea officinalis (Marshmallow)
Plantago lanceolata/major (Plantain)
Verbascum thapsus (Mullein)
Trigonella foenum-graecum (Fenugreek)

3) Respiratorni tonici ili amfoterici
mogu biti stimulativni ili umirujući, u zavisnosti od potreba tela, i često će pomoći u regeneraciji oštećenog ili upaljenog plućnog tkiva.

Equisetum arvense (Horsetail)
Hydrastis canadensis (Golden Seal)
Plantago lanceolata/major (Plantain)
Glycyrrhiza glabra (Licorice)

2022. 01. 12.

pogledati još:

Biljke i jedinjenja ekspektoransi (Expectorant)

TEČNI BILJNI INSTANT ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE

Ostavite odgovor

vrh