Hiropraktika

Chiropractic-Chiropraktik-Chiropratique-Hiropraktika-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-Alternativa-Metode-dijagnostike-lecenja

HIROPRAKTIKA

 

Reč hiropraktika potiče od dve starogrčke reči χειρ (heir) što znači ruka i πρασσω (praso) što znači raditi.

Zajedno one označavaju lečenje rukama. No svako lečenje rukama nije hiropraktika.

Hiropraktika je osnovana u Americi 1895. godine i predstavlja jedinistveni sistem znanja, dijagnostike i lečenja koji se na isti način praktikuje svuda u svetu.

Ona predstavlja spoj filozofije, nauke i umetnosti, primenjen u načinu korekcije kičme i rešavanju problema vezanih za skeletno-mišićni sistem.

Zbog svoje sličnosti za zvaničnom medicinom, po obrazovanju koje traje 4 godine i po tome kako koristi zvanične procedure medicinskog pregleda i dijagnostike za nervno-mišićno-skeletne probleme (rentgen, MRI, CT, EMG i druge), mnogi hiropraktiku vide kao sastavni deo medicinskog tretmana i nazivaju je „hirurgijom bez skalpera“.

Ona u svakom slušaju jeste odlična dopuna medicinskom načinu lečenja neuro-skeletno-mišićnih problema i izvrstan sistem njihove preventive.

Hiropraktika je danas poznata u svetu kao najefikasniji, najekonomičniji i od strane pacijenata najomiljeniji način otklanjanja bolova, pre svega u leđima i vratu, bez obzira da li se radilo o akutnom bolu (diskus herniji) ili hroničnom bolu u leđima i vratu (kao posledici spondiloze).

Ona je poznata i po svojoj uspešnosti u otklanjanju glavobolja, vrtoglavica, bolova i trnjenja u ramenu i ruci (kao posledicama poremećaja vratne kičme), sportskih povreda, fibromialgije i mnogih drugih poremećaja vezanih za mišićni i skeletni sistem.

Po sistematizovanom znanju, po standardizovanom savremenom načinu dijagnostikovanja neuro-skeletno-mišićnih problema, po dubljem shvatanju načina njihove integralne povezanosti, kao i preciznosti – bezbolnosti i bezopasnosti svoje korekcije, hiropraktika se danas izdvaja, među drugim manuelnim oblicima terapije.

Svoj primat kao najrazvijeniji i najrasprostranjeniji oblik mehano terapije danas u svetu ona duguje visokom nivou stručnosti i bezbednosti svojih metoda korekcije i kao takva priznata je u svetu od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i brojnih pacijenata kojima služi u skoro 90 zemalja.

SZO danas inztezivno radi na integraciji hiropraktike, kao komplementarne metode lečenja, sa zvaničnom medicinom.

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Ostavite odgovor

vrh