Aromaterapija

Aromatherapy-Aromatherapie-Aromaterapija-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-Alternativa-Metode-rehabilitacije

AROMATERAPIJA

 

Kada se govori o počecima aromaterapije zapravo ne možemo odrediti vreme njenog nastanka.

Ona je oduvek prisutna i kontinuirano prati čoveka u njegovoj evoluciji.

Tvorac naziva aromaterapija je francuski hemičar Rene Maurice Gattefosse koji ujedno pokreće interesovanja za eterična ulja.

Njegova istraživanja i otkrića su od izuzetne su važnosti, a njegov entuzijazam i vera temelj svih budućih naraštaja aromaterapeuta.

Aromaterapija svakim danom napreduje i sve je priznatija metoda u preventivi mnogih problema i pomoć u izlečenju mnogih bolesti.

Aprila 2002.g. udružile su se tri velike međunarodne organizacije aromaterapeuta (IFA,ISPA,BQA) u jednu – International Federation of Professional Aromatherapists (IFPA), sa težnjom da se ova struka više razvije i da se ukoreni u svom delovanju, te da svim članovima pruži kvalitetne, jedinstvene informacije i smernice za rad.

Svaki aromaterapeut koji svojom edukacijom, znanjem i iskustvom zadovolji kriterijume međunarodne organizacije, dobija licencu, a i time i pravnu zaštitu svoga rada. Na taj način je efikasno umanjeno stvaranje raznih oblika i smerova aromaterapije, a u cilju toga donešena je zajednička i jedinstvena definicija aromaterapije koja glasi: Aromaterapija je kontrolisano korišćenje eteričnih ulja, kako bi se uravnotežilo i unapredilo zdravlje tela, uma i duha.

Aromaterapeut je osoba koja ciljano i kontrolisano koristi eterična ulja za određenu tegobu, problem na određenoj osovi, te prati njihov uticaj i nastale promene.

Aromaterapeut ne leči bolesti, on pomaže osobi da pronađe uzroke problema i da vlastitim mehanizmom iz stanja bolesti pređe u stanje zdravlja, pri tome se koristeći biljnim esencijama i poštujući sve metode konvencionalne medicine. Eterična ulja su smeše lako isparljivih, biološki aktivnih hemijskih jedinjenja dobijenih iz biljaka destilacijom ili ceđenjem, ne masna su i delovanje svakog eteričnog ulja zavisi od kombinacije i količine različitih jedinjenja u njegovom sastavu.

Korektan distributer će eterična ulja pakovati u bočice od tamnog stakla, a na etiketu će osim naziva eteričnog ulja staviti latinski naziv biljke od koje je ulje proizvedeno, a dodaće i podatke o zemlji porekla. U varijanti aromaterapije o kojoj se govori kod nas obrađuju se aplikacije eteričnih ulja inhalacijom ili nanošenjem na kožu.

Inhalacija je delotvorna metoda eteričnih ulja u slučaju fizičkih i psihičkih tegoba: za tretiranje problema respiratornog sistema, za smanjenje fizičkog i mentalnog umora, za smanjenje stresa, napetosti i teskobe, za otklanjanje glavobolje, za opuštanje i užitak.

Inhalacija može biti indirekta (aroma svetiljka, električni raspršivači, sprejevi) i direktna putem udisaja. Dermalna aplikacija je jedan od najdelotvornijih načina korišćenja etričnih ulja.

Metode dermalne aplikacije su masaža, lokalno utrljavanje, komprese, kupke i sprejevi.

Masaža mešavinama baznih ulja sa eteričnim uljima se može koristiti za podsticanje metabolizma i otklanjanje njegovih štetnih produkata, opuštanje napetih mišića, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe, smanjenje bola, otklanjanje fizičkog i mentalnog umora, redukovanje napetosti i teskobe nervnog sistema, poboljšanje tonusa kože i mišića.

Aromaterapija je našla primenu u svakodnevnom životu, kako na polju kozmetike i pri izradi parfema, tako i u stresnom poslovnom svetu.

Zbog izrazito jakog anti-septičnog delovanja, svoje mesto je našla i u kući (za dezinfekciju kuhinje i kupatila, za osvežavanje dnevnog boravka i spavaće sobe).

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Ostavite odgovor

vrh