Apiterapija

Apitherapy-Apitherapie-Aromaterapija-mother-tincture-urtinktur-teinture-mere-homeopat-ekstrakt-tinktura-biljni-preparati-com-Alternativa-Metode-rehabilitacije

APITERAPIJA

Apiterapija je komplementarna naučna disciplina koja je u mnogome zasnovana na tradicionalnom iskustvu iz naroda.

Potiče od latinske reči apis – pčela, i predstavlja primenu pčelinjih proizvoda: meda, cvetnog praha, propolisa, matičnog mleča, pčelinjeg otrova i voska u cilju očuvanja i unapređenja čovekovog zdravlja. Primena pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe datira od vremena od kada postoji čovek, o čemu govore mnogi pisani dokumenti i crteži po pećinama koji govore da je čovek oduvek koristio med kao hranu i lek.

Sačuvani dokumenti drevnih civilizacija Egipta, Grčke i Rima upućuju da je čovek još tada cenio lekovita svojstva meda.

Hipokrat (460-377 god. p. n.e.) navodi med kao antibiotik, antiseptik, ekspektorans. Aristotel (384-322.god. p.n.e.) pripisuje lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima, a poznati lekar Galenus (130-210) koristio je med kao lek.

 

Avicena je med koristio za lečenje rana.

O medu on piše: “Okrepljuje dušu, pomaže probavu, oštri um , obnavlja pamćenje. Istraživanja pokazuju da svakodnevno korišćenje meda u dozi od jedne kašičice na dan obezbedjuje niz korisnih efekata na ljudsko zdravlje. Sadrži lako usvojive proste šećere, minerale, vitamine, esencijelne amino kiseline, organske kiseline, biljne antibiotike, fitohormone, enzime, masti, belančevine. Do sada je dokazano prisustvo oko 300 materija, ali to nije konačan broj. Mogu ga koristiti deca od navršene prve godine, predškolsko i školsko dete, trudnice i dojilje, fizički i umni radnici, sportisti kao prirodni doping, osobe treće životne dobi.

Med poseduje antimikrobna, antimikotična , antioksidativna svojstva koja potiču od polifenola.

U 2004. god. zvanično je dokazano da je med aktivator imunog sistema, poseduje antianemična i antisklerotična svojstva.

 

Propolis je lepljiva smolasta materija, koju pčele sakupljaju sa pupoljaka biljaka.

U zemljama sa razvijenom apiterapijom registrovan je kao lek.

Stimuliše rad imunog sistema, obnavlja oštećena tkiva, jak je lokalni anestetik, odličan antivirusni lek, štiti organizam od posledica zračenja.

Pored antioksidativnih sposobnosti, propolis sprečava rast tumorskih ćelija. U 2005. god. dokazano je da snižava nivo holesterola i triglicerida.

U Velikoj Britaniji pre 15 god. utvrđeno je da sprečava zgrušavanje krvi.

 

Cvetni prah služi za oprašivanje biljaka , koncentrat je belančevina (30%), vitamina, minerala, enzima , esencijalnih amino kiselina, hormona, ugljenih hidrata, masti, sadrži sve što je potrebno za život. Savetuje se malokrvnim osobama, radi bržeg oporavka kod iscrpljujućih bolesti, reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi, smanjuje tegobe kod benigne hipertrofije prostate pa se preventivno preporučuje muškaracima posle 40. godine.

Matični mleč je proizvod lučenja žlezda pčela i služi za ishranu legla i matice.

Zbog svog hemijskog sastava, smatra se eliksirom mladosti, izuzetan je biostimulator, imunomodulator, regenerator.

Naučno je dokazano da reguliše nivo holesterola i triglicerida u serumu, ima antimikrobnu i antivirusnu moć. Našao je mesto u visoko razvijenim zemljama (Japan ) za brz oporavak organizma posle napornog radnog dana.

 

Pčelinji vosak je složena mešavina koja sadrži preko 300 materija.

Poseduje antimikrobno i regenerativno dejstvo i koristi se za spravljanje obloga za zarastanje rana.

 

Pčelinji otrov je vrhunski imunomodulator i primenjuje se zemljama sa razvijenom apiterapijom.

 

Apiterapija je prisutna svuda u svetu, kako u visoko razvijenim, tako i nerazvijenim zemljama.

U većem broju zemalja svrstana je u red preventivnih i terapijskih metoda.

 

Zemlje kao što su Rusija, Bugarska, Rumunija svrstale su apiterapiju u metode lečenja i poseduju klinike za apiterapiju kao i institute gde se proizvode originalni preparati.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja RS

Ostavite odgovor

vrh