Dendroterapija – terapija drvećem

Drveće liječi – intervju s ruskim znanstvenikom Mihailom Vinogradovim

Od davnina postoje priče o živoj i mrtvoj vodi, o drveću – darivateljima energije i drveću – kradljivcima energije.

Zasnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu?

Jer, i u starim ljekarskim knjigama neko drveće, na primjer breza, spominje se gotovo kao panacea, lijek protiv svih bolesti.

Gdje je mit, a gdje počinje stvarnost?

Koje su to iscjeliteljske osobine drveća?


– U narodnoj medicini danas postoji čitav pravac – dendroterapija, liječenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže  Mihail Semjonovič Vinogradov na početku našeg razgovora.

 

Drveće zaista može izliječiti, iscijeliti, očitaviti čovjeka, nahraniti ga energijom.

Najbolji u tome su hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vrijedni  cedar, bagrem, klen, rjabina (jarebika), jabuka, šljiva…

Ali, ima i onih koji čovjeku mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas).
Međutim, nemojte se zavaravati da ih treba iskorijeniti; nikako, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama, ali o njima ćemo nešto kasnije.

Od kada datiraju prve dendroterapeutske metode i kako su izgledale? 

Znate, postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke  odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni.
Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana…
Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.
I danas se djeca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi. Kao što vidite, ništa novo pod suncem.

Kakva su pravila komuniciranja s drvećem s ciljem liječenja?

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40 – 60 cm, zatvorite oči i opustite se.

Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže topli val energije.
Poslije opuštanja počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu.
Pravilno disanje podrazumijeva udah, zadržavanje zraka u plućima, izdah i period kad su pluća ispražnjena do sljedećeg udaha. Svaka faza traje 4 – 8 sekundi, a moraju se sprovoditi ravnomjerno, bez mučenja i prekida.
Tijekom zadržavanja daha dolazi do „razlijevanja“ energije drveta koja se pretvara u vašu bioenergiju.
Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, nekad ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. I sami znate da se čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje i pomlađeno…
Najbolje je ako se osamite negdje u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od djetinjstva.
Znate, nekada je bio lijep običaj da se, kada se dijete rodi, posadi drvo, na primjer hrast za dječaka i jela, breza ili lipa za djevojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.
Dakle, veoma je dobro boraviti u poznatom predjelu, ali i ne mora biti tako.
Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu Gospodinu, osjetiti povezanost svega što diše pod kapom nebeskom… Najzad, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je provodite redovito, ako vam to postane dobra navika.

A što da radi stanovnik velegrada, koji nema parka u blizini, a o nekom šumarku da i ne govorimo?

Specijalisti predlažu da se koriste tanke ploške koje su narezane od različitih vrsta drva. Iako svatko od nas ima svoje drvo, primijećeno je da se hrast, breza i bor uklapaju u gotovo svačiji „profil“.
Akademik Boris Dodonov je uspio stvoriti univerzalan korektor čovjekova biopolja. To je obična ploška, komad određenog drva, širine 20 – 30 cm, debljine do 10 cm. Ovaj komad ima otvor u sredini i 7 kosih, radijalnih ureza oko tog otvora.

Rekli ste da neko drveće dodaje, a da drugo oduzima životnu energiju. 

Da, drveće – donori, donatori, davaoci energije stvarno imaju osobinu da u sebi akumuliraju veliku količinu kozmičke energije. To su spomenuti hrast, breza, bor, cedar, bagrem, klen…
Svaki čovjek bi trebalo znati koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini.   

Ali, postoji i takozvana negativna energija. Kako se nje osloboditi? 

E, tu na scenu stupa drveće koje oduzima energiju. Najjače u tom pogledu  su sve vrste topola i iva. Slabiji, ali vrlo korisni su i kestenjelačerjomuha (američka višnja). Oni su izvanredni za liječenje nekih oboljenja.
Ne znam da li znate onu rusku narodnu pjesmu “Ivuška zeljenaja” – o djevojci koja pita ivu pored vode gdje da pronađe svoju ljubav… Vidite, narodna intuicija je milenijima radila besprijekorno.
Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća!
To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.
Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog druga. Ali, ne preporučuje se da u tom „zagrljaju“ boravite duže od dvadesetak minuta.
Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako.
Bolji su komadi od gornjeg, nego od donjeg dijela drveta. Ne znam je li vam poznato, ali u Rusiji su se oduvijek na ovaj način liječili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – 5 – 7 minuta držiš daščicu pored bolnog mjesta – i gotovo.
Ove metode ne mogu naštetiti i preporučuju se posebno onim osobama koje pate od spazma velikog mozga ili kardiovaskularnih bolesti.

Dozvolite da Vas, zbog osobnog interesa, upitamo o brezi. Nju su opjevali pjesnici, Jesenjin joj je posvetio mnoge stihove, a u literaturi ima toliko opisa i recepata za liječenje brezinim sokom, lišćem, pupoljcima…

Točno je da je breza najpopularnija, jer ima čitav niz ljekovitih i iscjeljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom tjedno odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primjeraka ovog lijepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta.
Spomenuli ste njena ljekovita svojstva: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je ljekovito, iznimno bogato biološki aktivnim materijama.
U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida… Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“.
Aktivni ugljen treba svakako imati u kućnoj ljekarni. Dobar je protiv trovanja i akutnih bubrežnih kolika.
Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka, a ublažavaju i bolove.  Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih putova i drugih.
Vrlo je korisno da se breza upotrebljava kod bolesti izazvanih radijacijom. Breza ubrzava zarastanje rana, regulira rad jetre i žučnog mjehura. Da bi se ubrzao i intenzivirao proces dendroterapije, specijalisti savjetuju da se svakodnevno bar 50 puta kažiprstom blago masira mjesto u području desnog podrebarja, gdje je smještena jetra.
Čajevi od listova i pupoljaka uspješno i bez ožiljaka pomlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Čajem od brezina lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svjetliju i gustu kosu kao stari Slaveni. Pijte čajeve od breze i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi i direktnim kontaktom s drvetom.
Kod spazama velikog mozga pijte čaj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu čaše triput na dan.
Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona.
Breza također potpomaže koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam. Ona još i sjajno ionizira zrak.

Kako je s ostalim drvećem?

Hrast također ima izvanredna svojstva, prije svega djeluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vrijeme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije.
Jako je dobro da u domu imamo namještaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lijep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom.
Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema.
Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno djeluje i na cirkulaciju.
Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminira nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, tjera strah i napetost različitog porijekla.
Dodao bih, također, da mnogo od spomenutog drveća djeluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo riječi, jer, posebno u periodu cvjetanja, direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije.

I, najzad, je li drveće oko nas neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje?

Da, u pravu ste. Drvo djeluje na prostor u kome raste, ono ga na određen način štiti.
Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu.

Poruka, dakle, glasi: naučite komunicirati s prirodom, shvatite njezine poruke! To će vam mnogo pomoći. 

 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ostavite odgovor

vrh