2018 12 Biodinamički lunarni kalendar

Prosinac 2018

2018 12 Biodinamički lunarni kalendar

Mjesečev sjetveni kalendar:

Ovo su idealni dani za sadnju Presađivanje se obavlja tijekom padanja mjesečevih lukova – mjesto na kojemu mjesec izlazi pomiče se prema jugoistoku, a mjesto zalaska prema jugozapadu

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/lifestyle/mjesecev-sjetveni-kalendar-ovo-su-idealni-dani-za-sadnju-514999 – 24sata.hr

Mjesečev sjetveni kalendar
Tijekom vremena za presađivanje također se obavlja orezivanje drveća i živice te gnojidba travnjaka i voćnjaka. Presađivanje se obavlja tijekom padanja mjesečevih lukova – mjesto na kojemu mjesec izlazi pomiče se prema jugoistoku, a mjesto zalaska prema jugozapadu. Dižuće i padajuće lukove ne smije se miješati s mjesečevim fazama, tj. punjenjem mjeseca.

Jeste li znali?
Praćenje kretanja mjeseca važan je dio vrtlarstva i poljoprivrede. Mnogi smatraju da se tako aktiviraju skrivene snage u biljkama, zbog čega one postaju snažnije i zdravije.
Sjetveni kalendar zasniva se na mjesečevim fazama, ali i na prividnom kretanju mjeseca kroz različita zviježđa zodijaka – stoga se može usporediti s horoskopom za biljke.
Iskustvo mnogih vrtlara pokazalo je da pomno praćenje sjetvenog kalendara doista daje rezultate, osobito kad se kombinira s drugim metodama biodinamičkog uzgoja.

Jeste li znali?
Biodinamički preparati pripremaju se od ljekovitih biljaka, stajskoga gnoja i drugih prirodnih materijala, zbog čega su posve neškodljivi za čovjeka i okoliš.
Biodinamička poljoprivreda temelji se na idejama Rudolfa Steinera koji je 1924. održao nekoliko predavanja o tom do tada nepoznatom načinu uzgoja.
Prema teorijama rudolfa steinera, u biljkama i tlu postoje životne snage, a hranjivost namirnica je u neprestanom padu jer umjetna gnojiva oduzimaju živost bilju.

Jeste li znali?
Njegu pčela u dane korijena preporučujemo za dobivanje više saća, a pčelarenje u dane cvijeta u pčelama budi brigu za leglo te pogodno djeluje na razvoj pčelinje obitelji.
Pčelarenje u dane ploda potiče pčele na ubiranje meda, dok su dani lista, a i dani obilježeni trokutom, neprikladni za pčelarenje, uzimanje i točenje meda.

Jeste li znali?
Utjecaje mjeseca i planeta na živi svijet u vrtu detaljno je istražila njemačka biodinamičarka Marie Thun. Na temelju svojih zapažanja izrađivala je sjetvene kalendare.
Upute iz sjetvenoga kalendara temelje se na astronomskim, a ne astrološkim izračunima. za razliku od astroloških, astronomska zviježđa zanimaju nejednake dijelove neba.

*Podaci su preuzeti s dozvolom autora iz Sjetvenog priručnika Marie Thun 2017 kojeg u neskraćenom obliku u Hrvatskoj izdaje Ajda Zagreb d.o.o., Podolec. Broj telefona: 091-2955-112 e-mail: ajda.zagreb@hotmail.com

 

 

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

vrh